Vezi VIDEO
In Maramures scad de la an la an incasarile din accize pe productia de alcool. Finantistii spun ca in comparatie cu alti ani, cand la nivelul judetului existau autorizati producatori de alcool, acum doar cei care produc tuica in propriile gospodarii mai cotizeaza la buget. Chiar si asa, incasarile la acest capitol sunt destul de slabe. De altfel, recent un grup de parlamentari a initiat un proiect prin care s-a cerut scutirea de la plata accizelor pentru bauturile traditionale romanesti, tocmai pentru a incuraja intrarea in legalitate a producatorilor.
Recunoscut pana acum pentru palinca produsa in zona, Maramuresul ramane fara marii producatori de alcool. Acest lucru a cauzat si scaderea incasarilor din accizele platite pentru productia de alcool, deoarece doar cei care produc palinca in gospodarie mai cotizeaza la bugetul de stat. Incasarile si in cazul acestora sunt insa slabe.
„Din produsele din alcool, din pacate, la ora actuala nu avem cu ce sa spunem ca ne laudam, deoarece acestea au scazut neavand nici autorizari pentru producatorii de alcool. Am incasat ceva sporadic de la producatorii de produse naturale, de la cazanele de tuica cu alte cuvinte”, a declarat seful adjunct al Administratiei Finantelor Publice Maramures, Stefan Libotean.
In primele luni ale acestui an putine cazane de facut tuica au functionat, astfel incat incasarile au fost slabe. In plus, o parte dintre cei care au produs alcool in cursul anului trecut nu au achitat taxele aferente, astfel incat in prezent sunt in derulare mai multe proceduri de urmarire intreprinse de organele vamale.
„Anul trecut am incasat aproximativ 110 milioane de lei, in acest an pana la ora aceasta, desi nu a fost prea frig, acestea nu au prea au functionat. Speram ca in perioada urmatoare, ca urmare a procedurilor care sunt in derulare, organele vamale teritoriale sa calculeze sau cei care solicita la ei sa poata calcula obligatiile totale de plata care sa fie pe urma declarate la noi si sa fie incasate”, a precizat Stefan Libotean.
Desi oficialii institutiei evita sa faca prea multe comentarii vizavi de sustragerea de la plata a unor producatori, la nivel de Senat a fost initiat chiar un proiect de hotarare care sa incurajeze intrarea in legalitate a celor care produc tuica in propriile gospodarii. Conform initiatorilor e nevoie de o lege mai blanda, deoarece “datele oficiale arata ca din 130 de milioane de litri de tuica ce se fabrica in Romania anual, se impoziteaza doar 1%”.
In acest context, proiectul care a fost respins de Senat, prevedea exceptarea de la plata accizelor a bauturilor traditionale romanesti pentru consumul propriu, intr-o cantate maxima de 100 de litri cu 100% concentratie alcoolica.
In prezent, Codul Fiscal prevede ca pentru tuica si rachiu din fructe, realizate in propria gospodarie si destinate consumului propriu, producatorii sa plateasca o acciza de 1.000 de euro la hectolitru de alcool pur.
Sursa: Camelia Tocaci