Vezi VIDEO
Cinci primarii din Maramures au accesat pana astazi, 13 martie, credite prin Trezoreria statului pentru stingerea arieratelor. Pentru solicitarea de imprumuturi destinate diminuarii restantelor se mai pot face demersuri doar pana in 29 martie. Daca dupa aceasta data, primariile nu vor reusi sa-si reduca arieratele in proportie de 85 % se vor alege cu conturile blocate. Chiar si in aceste conditii, numarul primariilor care au inregistrat datorii este in crestere.
Numarul primariilor cu arierate e in crestere la nivelul judetului Maramures. Daca la finele anului trecut, 45% dintre localitati aveau restante, acum 41 din cele 76 unitati administrativ teritoriale inregistreaza arierate. “La 28 februarie sunt 41 de primarii cu arierate, acestea au crescut prin inregistrarea arieratelor in perioada 1 ianuarie – 28 februarie. La 31 decembrie, numarul acestora era de 34”, a declarat directorul executiv adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice Maramures (DGFP), Stefan Libotean.
Finantistii maramureseni au aratat ca primariile trebuie sa se grabeasca cu reducerea arieratelor in proportie de 85%, in acest context avand la indemana chiar si posibilitatea de a accesa credite prin Trezoreria statului, in limita sumei totale de 800 de milioane de lei pusa la dispozitie la nivel national. Pana la aceasta data insa, doar cinci dintre unitatile administrativ teritoriale cu restante au solicitat imprumuturi.
“Pana astazi sunt cinci primarii cu un credit de 4,144 milioane de lei. Sunt primariile orasului Tautii Magheraus, ale comunelor Stramtura, Calinesti, Budesti, precum si orasul Targu Lapus”, a adaugat Stefan Libotean.
Termenul limita pentru accesarea creditelor este 29 martie. Dupa aceasta data se va face o analiza a localitatilor unde se inregistreaza in continuare restante. Dupa data de 5 aprilie, primariile care nu s-au conformat prevederii legale prin care li se impune reducerea arieratelor in proportie de 85 % se vor alege cu conturile blocate. Una dintre masuri va fi aceea de a taia finantarea din cotele defalcate din impozitul pe venit, ceea ce inseamna zero bani pentru utilitati.
Sursa: Camelia Tocaci