Vezi VIDEO
Executarile silite la care au recurs finantistii maramureseni in luna august au adus la buget sume importante. Reprezentantii Administratiei Judetene a Finantelor Publice Maramures spun ca luna trecuta planul de incasari impus de la nivel central a fost realizat in proportie de 92%. Totusi, Maramuresul ramane undeva la jumatatea clasamentului pe tara cand vine vorba despre colectarea veniturilor la buget, dupa cum reiese din datele centralizate la nivel national.
Peste 7.000 de restantieri au fost somati luna trecuta de finantistii maramureseni pentru a-si achita datoriile la buget. In urma transmiterii acestor adrese s-a reusit recuperarea a mai putin de jumatate din suma necesara.
„In august, activitatea de colectare a creantelor bugetare prin executare silita s-a concretizat in 7.254 de somatii in suma de 23 milioane, din care s-au incasat 9,4 milioane de lei. De asemenea, o activitate ce da rezultate prin prisma incasarilor veniturilor la bugetul de stat este tot o masura de executare silita, respectiv poprirea tertilor. S-au infiintat 206 popriri in suma de 2,8 milioane din care s-au incasat 648.000 lei”, a afirmat seful adjunct al Administratiei Finantelor Publice Maramures, Ioan Popa.
Finantistii spun ca activitatea de inspectie fiscala si executarile silite au avut o contributie insemnata in colectarea veniturilor la buget. Astfel, in luna august s-a constatat chiar o crestere a incasarilor fata de alte perioade ale anului.
“In luna august la nivelul Administratiei Judetene a Finantelor Publice Maramures au fost realizate 99,13 milioane lei la bugetul general consolidat al statului. Fata de programul de incasari stabilit de Ministerul Finantelor reprezinta 92,62 %. Este un procent superior celor din lunile precedente si asta se datoreaza si intr-o oarecare masura activitatii desfasurate de colegii din activitatea de inspectie fiscala si executari silite a creantelor bugetare”, a precizat Ioan Popa.
Cu toate acestea, Maramuresul nu ocupa deloc o pozitie fruntasa cand vine vorba despre incasarile la buget. Conform datelor centralizate la nivel national, Maramuresul se afla in jumatatea a doua a clasamentului realizat pe tara. Finantistii maramureseni sunt optimisti si considera ca e important ca judetul nu e printre ultimele zone din tara pentru a fi convocat lunar la minister asa cum se intampla cu administratiile financiare codase.
Sursa: C.T.