Vezi VIDEO
Criza economica a generat scaderea numarului maramuresenilor care efectueaza venituri din activitati independente. O dovedeste si statistica realizata in urma depunerii formularului 200 pentru 2011. Daca in urma cu doi ani, aproape 20.000 de contribuabili ar fi trebuit sa-si inregistreze aceste declaratii, in 2012, s-a ajuns la circa 10.000 de persoane.
Termenul limita de depunere a formularului 200 prin care sunt declarate veniturile realizate in 2011 din activitati independente, activitati comerciale, profesii libere, drepturi de proprietate intelectuala sau inchirieri de bunuri mobile sau imobile a expirat in 25 mai. Pana in 26 mai, isi depusesera declaratiile de venit in jur de 7.500 de persoane din cei aproximativ 10.000 de contribuabili care aveau aceasta obligatie. Conform oficialilor de la Finante, numarul celor care aveau datoria sa se achite de aceasta sarcina a scazut substantial in ultimul an.
„Recesiunea economica se face simtita prin reducerea numarului celor care au realizat venituri de acest tip si aveau obligatia depunerii acestor declaratii. Daca in 2010, pentru 2009, s-au depus aproximativ 18.600 declaratii, in 2011 s-au depus. Pentru 2010. aproximativ 10.500 de declaratii, vedem ca acum avem aproximativ 8.000 – 9.000 declaratii”, a precizat directorul executiv adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice Maramures (DGFP), Ioan Popa.
Cei care nu si-au depus declaratiile de venit la Finante, vor primi in urmatoarea luna somatii, dupa care se va trece la amenzi, in cazul celor care nu se vor conforma nici dupa ce vor fi avertizati in scris.
„Nedepunerea declaratiilor la termen este sanctionabila. Este prevazuta sanctiune intre 50 si 500 de lei. Dupa inregistrarea tuturor declaratiilor, vom trece la pasul urmator de a notifica contribuabilii care aveau aceasta obligatie si efectiv de a aplica sanctiuni in cazul in care nu se depun”, a mai spus Ioan Popa.
Tot pana la 25 mai, au putut fi depuse si formularele 230 prin care se directioneaza 2 % din impozitul pe venit catre entitatile non-profit sau institutiile de cult. Pana la aceasta data, peste 20.000 de cereri au fost depuse la nivelul judetului Maramures, numarul fiind unul aproximativ acelasi ca si in anii precedenti. Din statisticile finantistilor maramureseni, realizate in ceilalti ani, reiese ca cei mai multi contribuabili isi directioneaza cele 2 procente catre lacasurile de cult.
Sursa: Camelia Tocaci