Vezi VIDEO
Decizia guvernantilor de a sterge penalitatile de intarziere in cazul firmelor care isi achita restantele pana la finele anului nu a avut efectul scontat in Maramures. Responsabilii Directiei Generale a Finantelor Publice au aratat ca doar in jur de 100 de societati din cele peste 8.000 restante si-au stins datoriile. In aceste conditii, incasarile la buget sunt in continuare slabe, iar „economia judetului e in suferinta”.
Un numar ridicat de agenti economici maramureseni ar fi putut beneficia de stergerea penalitatilor de intarziere, daca si-ar fi achitat datoriile pana la sfarsitul lui 2011. Foarte putine firme si-au aratat insa disponibilitatea de a-si plati restantele. Conducerea Directiei Generale a Finantelor Publice Maramures (DGFP) spune ca, din cei peste 8.000 de restantieri, abia daca sunt de 100 care s-au adresat institutiei pentru stingerea datoriilor.
„Sunt la nivel de directie in jur de 100, putine fata de ceea ce speram noi sa fie, fiindca nu pot sa plateasca, nu pot sa se imprumute, nu pot sa apeleze la credite pentru a plati restantele si sa beneficieze de acele facilitati de reducere a penalitatilor cu 100 % si a majorarilor cu 50 %, in perioada 2006 – 2010. Nu are efectul pe care l-a scontat Guvernul si Ministerul de Finante”, a declarat directorul DGFP Maramures, Teodor Luputi.
Reprezentantul DGFP Maramures a mai precizat ca, in continuare, incasarile la bugetul de stat sunt slabe, inregistrandu-se un minus de peste 8 milioane de lei fata de luna noiembrie 2010. Si la impozitul pe profit si impozitul pe venit, sumele colectate sunt mici in comparatie cu anul precedent, ceea ce denota ca economia judetului Maramures e „in suferinta”.
„Atunci cand la impozitul pe profit s-a incasat 68 % fata de aceeasi perioada a anului trecut, inseamna ca societatile comerciale functioneaza mai putin profitabil. La fel stam si la impozitul pe venit, unde avem o pierdere de aproape 25 %. E o pierdere nu numai pentru bugetul statului, ci si pentru administratia publica locala din judetul nostru. La TVA, desi avem 24 %, este mai putin cu 10 %, fata de luna noiembrie a anului trecut”, a adaugat Teodor Luputi.
Directorul de la Finante a mai precizat ca exista probleme atat cu conformarea voluntara a societatilor cand vine vorba despre plata contributiilor, cat si cu depunerea declaratiilor. Daca pana acum, agentii economici au fost pasuiti, finantistii maramureseni ameninta ca, de anul viitor, vor trece la amenzi.
Sursa: Camelia Tocaci