Amenzile date pentru prostitutie, mersul cu ”nasul”, tulburarea ordinii publice si consumul de alcool in spatii publice, incalcarea regulilor de circulatie si amenzile judiciare au fost pe parcursul acestui an cele mai multe ca numar la Administratia Finantelor Publice.
Vasile Gradisteanu, director adjunct al institutiei, a declarat ca in evidentele locale exista persoane care au acumulat amenzi de cate 200 de milioane de lei. Acestea au fost acordate fie blatistilor, fie prostituatelor. Multe din amenzi sunt mai vechi de un an dar nimeni nu le plateste.
Datornicii nu sunt de gasit, astfel incat scapa de urmarirea fiscului. Prostituatele par sa fi intrat in gura de sarpe, pentru ca finantistii nu au reusit sa recupereze niciun sfant de la ele fiindca nu le pot executa. Functionarii au, de altfel, multe batai de cap din cauza lor, pentru ca trebuie sa se lupte cu un volum de hartogarie exagerat si in acelasi timp inutil.
Eugen Vasilescu, seful Biroului de Executare Silita Persoane Fizice, a completat ca exista in evidenta Administratiei Financiare Baia Mare peste 40 de maramuresence care practica prostitutia si care au acumulat fiecare amenzi intre 50 si 150 de milioane. Dintre acestea, doar jumatate mai sunt in Baia Mare, restul ducandu-si veacul in afara tarii ori in orasele Arad, Timisoara. Amenzile primite le sunt servite acasa, in Baia Mare, dar asta nu rezolva nimic.
Cersetorii din trenuri concureaza cu prostituatele in statisticile finantistilor. Cea mai mare suma adunata din amenzile pentru blat se ridica la 100 milioane de lei la o singura persoana, insa 15 maramureseni figureaza in acest top.
La nivelul orasului, finantistii au depistat si zonele de unde, teoretic, ar trebui sa incaseze saci intregi de bani din amenzi. De departe, zonele cele mai ”profitabile” sunt in celebrele blocuri de pe strazile Horea si Luminisului. Functionarii cu greu mai pot tine evidenta amenzilor, dar si al datoriilor pe care nici nu cred ca le vor incasa vreodata.
Sursa: Anamaria Stoia