Intreruperea temporara a lucrului a fost a doua etapa importanta a protestelor pe care functionarii le-au pregatit ca sa isi vada solutionate revendicarile, dupa greva japoneza de saptamana trecuta. Protestele de pana acum nu i-au emotinat pe guvernanti, care nu au dat niciun semnal favorabil functionarilor publici.
Desi s-a anuntat ca finantistii maramureseni vor intra luni in greva de avertisment, actiunea i-a luat prin surprindere pe multi baimareni. Oamenii veniti dis de dimineata sa isi plateasca darile au fost nevoiti sa piarda vremea doua ore pana la deschiderea ghiseelor. Pana la ora 10.00, in fata portilor ”Palatului finantelor” s-a format un cor numeros de baimareni care vociferau impotriva functionarilor grevisti.
Gheorghe Scoarta, liderul interimar al sindicatului finantistilor maramureseni, a declarat ca oamenii nu ar fi avut motive de nemultumire pentru ca anuntul referitor la intreruperea programului de lucru pentru doua ore a fost afisat la usa institutiei inca de saptamana trecuta. El a mai spus ca lumea ar fi trebuit sa manifeste intelegere si sa inteleaga ca si functionarii au nevoie de bani ca sa traiasca.
Functionarii cer un salariu mediu net de 12 milioane de lei fata de 6 milioane cat au acum, acordarea unui spor de confidentialitate de 15% si a unuia de fidelitate intre 3 si 20%, precum si prime de vacanta. Guvernantii nu prea au de gand sa le satisfaca pretentiile, pana acum oferindu-le functionarilor o cresetere salariala de numai 14%.
Gheorghe Scoarta a afirmat ca peste o saptamana exista riscul ca activitatea in finante sa se suspende, pentru ca in 20 noiembrie se va declansa greva generala pe termen nelimitat daca revendicarile functionarilor vor fi in continuare ignorate. Protestul se va organiza la nivel national, cei peste 550 de finantisti maramureseni urmand sa se alature colegilor din tara in lupta sindicala.
Sursa: Anamaria Stoia