La sfârșitul săptămânii trecute, polițiștii Serviciului Protecția Fondului Forestier și Piscicol al Direcției de Ordine Publică au declanșat o acțiune, pentru a verifica modul de respectare a legii în domeniul operațiunilor cu material lemnos.
La acțiune au participat și colegi ai Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din I.G.P.R. și ai Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, însoțiți de specialiști silvici de la Garda Forestieră București și Direcția Silvică Ilfov.
Au fost vizați 5 agenți economici din Capitală, ce au ca obiect de activitate comercializarea materialelor lemnoase și fabricarea unor elemente de dulgherie și tâmplărie.
Fiind constatate unele nereguli, au fost aplicate 25 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 48.000 de lei.
Ca măsuri complementare, au fost confiscați peste 500 de metri cubi de cherestea din specii de rășinoase, stejar și tei (în valoare de aproape 300.000 de lei) – material lemnos faptic și valoric.
De exemplu, la controlul efectuat la un punct de lucru al unei firme specializate în comercializarea materialelor lemnoase din București, s-a inventariat lemnul deținut de societate, iar în urma comparării stocurilor faptice cu cele scriptice, s-a constatat o diferență fizică de -255 de metri cubi cherestea tivită (rășinoase), în valoare de peste 160.000 de lei.
S-a constatat și că societatea a depozitat peste 200 de metri cubi de cherestea, într-un depozit pentru care nu avea înregistrat la Oficiul Registrului Comerțului punctul de lucru și nu deținea Acord pentru distribuirea și comercializarea materialelor lemnoase.
Față de firmă au fost luate măsura sancționării contravenționale, cu amenzi în valoare totală de 10.000 de lei și a confiscării materialului lemnos.
Pentru asigurarea integrităţii fondului forestier, Poliţia Română desfășoară permanent acțiuni pentru prevenirea și combaterea tăierilor ilegale de arbori și pentru asigurarea legalității circulației, depozitării, prelucrării și comercializării materialului lemnos.
În prima lună a anului 2019, polițiștii au indisponibilizat peste 5.100 de metri cubi de material lemnos, în urma celor peste 3.800 de controale desfășurate în toată țara. Pentru neregulile silvice, au fost aplicate aproape 1.800 de amenzi, în valoare de peste 3.700.000 de lei, iar pentru infracțiunile din acest domeniu, polițiștii au întocmit aproape 800 de dosare penale, în care sunt cercetate 181 de persoane.