Vezi VIDEO
Dispare stampila de pe facturi si de pe documentele oficiale. Masura are drept scop reducerea birocratiei si simplificarea procedurilor administrative. Oamenii de afaceri saluta aceasta initiativa si spun ca acum vor fi mai putin stresati. In plus, in opinia lor, stampila nu era altceva decat o urma lasata de comunism.
In aceasta luna, Guvernul a adoptat o ordonanta care prevede, printre alte masuri cu caracter fiscal, si eliminarea, de pe facturi si alte documente oficiale, a stampilei unitatii emitente. Masura este menita sa contribuie la simplificarea birocratiei. Odata anuntata aceasta modificare, numerosi contribuabili s-au adresat Administratiei Finantelor Publice Maramures pentru a cere detalii despre disparitia stampilei. Finantistii maramureseni au declarat ca deocamdata n-au primit nimic oficial in acest sens si ca, prin urmare, nu pot da amanunte despre prevederile noii ordonante. Oamenii de afaceri sunt incantati de aceasta modificare fiscala si spun ca ar fi trebuit sa intre in vigoare mai demult.
“E o masura foarte buna. Cel putin pentru mine si pentru multi dintre clientii mei era un stres permanent, nu vorbesc despre contabil, de celelalte persoane cu care lucram. Ba aveam stampila, ba nu aveam, ba ne intorceam inapoi. Eu cred ca sunt alte indicii de identificare a unei firme, a unei persoane ca sa nu mai fie nevoie sa umbli si cu o asemenea enormitate care era stampila. Chiar ma bucur ca dispar”, a declarat administratorul unei agentii imobiliare din Maramures, Lazar Nacu.
In plus, reprezentantii firmelor considera ca sunt alte indicii care pot fi luate in considerare cand e semnat un document oficial, astfel incat stampila e, in opinia lor, doar o amintire a regimului comunist.
“Avem alte indicii de identificare: avem cod fiscal, avem CNP-ul, avem buletin, carte de alegator, nu te reprezinta cu absolut nimic stampila. E o chestie falsa, probabil ca trebuia cineva sa puna stampile. Eu cred ca e o reminiscenta a comunismului, stampila”, a precizat Lazar Nacu.
Eliminarea obligativitatii aplicarii stampilei pe declaratii, cereri si alte documente se refera doar la persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, asa cum sunt definite in Codul civil, la entitatile fara personalitate juridica, la institutii sau autoritati publice. Regula nu se aplica persoanelor juridice de drept public, care vor aplica stampila pe documentele emise de catre acestea, conform regulilor aplicabile in prezent. Romania este printre ultimele tari din Uniunea Europeana in care se mai folosea stampila.
Sursa: Camelia Tocaci