Vezi VIDEO
Dupa interzicerea in scoli a produselor de tip fast-food, comerciantii au gasit deja metodele ca marfa sa ajunga la micii consumatori, chiar daca asta inseamna, de pilda, sa livreze produsele “pe sub mana”, mai exact… prin gard. Autoritatile ridica din umeri in semn de neputinta si spun ca deocamdata nu au ce sa faca.
Daca nu vine Mahomed la munte, vine muntele la Mahomed. Proverbul s-a extins si la produsele tip fast-food. In pofida interzicerii acestora, comerciantii nu si-au tradat cei mai importanti clienti: liceeni. Livrarea produselor ilegale se face prin gardul scolii, desi un ordin al ministrului Sanatatii interzice furnizarea produselor de fast-food sau cu continut ridicat de zahar, sare si grasimi in incinta unitatilor scolare.
La chioscul amplasat in fata Colegiului Tehnic “George Baritiu” din Baia Mare, flagrantul e usor de realizat. Vanzatoarea si elevii fac trocul ilegal in vazul lumii, marfa este strecurata printre gratiile gardului, iar banii parcurg acelasi traseu. Interdictia vanzarii produselor “nesanatoase” aduce vanzari considerabile proprietarului chioscului din apropierea colegiului. Prin „ochiurile” gardului poti cumpara aproape orice e interzis: hotdog, placinte, dulciuri, sucuri carbogazoase si chiar bauturi energizante.
Elevii recunosc ca interdictia nu le-a schimbat obiceiul de a manca nesanatos. “Imi cumpar frecvent ceva de aici. Inauntru (n.red., la chioscul din incinta) nu au sucuri sau hotdogi”, a spus Ioan Barsan, un elev al Colegiului. Un altul completeaza din spate: “Daca se poate, de ce sa nu imi iau hotdog?”
Comercianta Maria Filip, care-i momeste pe elevi cu carnati si crenvursti, recunoaste ca vinde produse fast-food prin gard, insa spune ca procedeaza asa “pentru ca profesorii nu ii lasa pe copii afara, ca sa nu fuga de la ore”. Sustine ca nu i-a spus nimeni ca e interzis ceea ce face si ca “oricum, noi vindem hotdog, nu hamburger sau cheesburger”. Insa, in spatele altruismului femeii sunt, desigur, si ratiuni financiare, intrucat chioscul traieste din vanzarea de produse interzise elevilor, in timpul vacantei fiind inchis.
In vreme ce “marfa de afara” se vinde precum… chifla calda, inauntru treaba merge mai greu, pentru ca acolo se vand doar produse permise de lege, respectiv sucuri naturale si alimente care nu depasesc limita normala de sare, zahar si grasimi sau de calorii. “Noi avem doar produse pe care le permite legea, dar nu la fel procedeaza si cei de la chioscul de afara”, a explicat comercianta Ana Sisestean, de la chioscul din incinta liceului. Potrivit acesteia, vanzarile sunt mai scazute, din cauza concurentei “de afara”, intrucat elevii prefera tot ceea ce e interzis.
Conducerea liceului baimarean este la curent cu situatia, dar se declara neputincioasa. Directorul Terica Barle afirma ca au facut sesizari peste sesizari la autoritatile in vigoare pentru retragerea autorizatiei de functionare al operatorului comercial care isi desfasoara activitatea in respectivul chiosc, dar nu a primit niciun raspuns oficial.
“Este riscant pentru copii sa cumpere de la chioscul de afara, deoarece primesc hrana nesanatoasa, in conditii de igiena precare si, in plus, e umilitor. Vanzatoarea de la chioscul de afara ii momeste pe elevi sa isi cumpere de mancare de acolo. Intrucat spatiul nu este al nostru, nu avem ce sa facem. Legea interzice vanzarea de produse fast-food in incinta scolii, nu langa ea. Profesorii de serviciu supravegheaza acea zona, dar nu avem ce sa facem mai mult”, a explicat directoarea Barle.
Si autoritatile scolare judetene cunosc situatia, dar arunca vina pe legislatia deficitara. “Cunoastem situatia, insa tot ce ar putea face scoala sau ce ar putea face Inspectoratul este sa sesizeze situatia autoritatilor care au eliberat autorizatiile de functionare. Legea nu ne permitem sa luam alte masuri”, a explicat Pavel Filip, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures.
Si reprezentantii Primariei Baia Mare se disculpa. Seful Serviciului Comercial, Ioan Brezoszki, spune ca autorizatia a fost emisa in urma cu cativa ani, inainte de intrarea in vigoare a legii impotriva alimentatiei nesanatoase. Oficialul autoritatilor spune ca singura autoritate care poate sa faca ceva este Directia de Sanatate Publica (DSP) Maramures. Si… hai la DSP Maramures.
Purtatorul de cuvant al institutiei de sanatate publica, Calin Man, a explicat faptul ca exista o lacuna in proiectul emis de legiuitori, care prevede ca oricine poate comercializa orice fel de produse in afara incintei unitatilor scolare. Singura interdictie vizeaza produsele din tutun sau alcool, care nu pot fi vandute la mai putin de 100 de metri de scoli si licee. Respectivii comercianti pot fi amendati doar pentru nereguli de igiena in comercializarea produselor. Atat!
Asadar, pana la aparitia unei legi care sa reglementeze si modul in care a fost eludata prima lege a comercializarii produselor alimentare nesanatoase, elevii liceului “Baritiu” vor primi in continuare hotdog prin gard.
Sursa: Catalin Tineghe