Diamantele de Maramures, care sunt in realitate niste cristale de cuart perfect fatetate, cu o stralucire asemanatoare diamantului slefuit, sunt din ce in ce mai greu de gasit, a declarat inginerul geolog Emil Spiac. El a prezentat vineri in cadrul Expozitiei Mineralia de la Targu Mures cateva mostre de diamant de Maramures, gasite la Bocicoiu Mare, localitate renumita pentru aceasta bogatie pe vremea Imperiului Habsburgic.
„Diamantele de Maramures sunt niste cristale de cuart perfect fatetate, cu o stralucire ca a diamantului slefuit. Ele au fost descrise in geologie pentru prima oara in lume ca diamante Herkimer. Ele apar si in alta parte, Bristol, Mirabeau, Kerch si Maramures. Diamantele de Maramures se gasesc la Bocicoiu Mare si in timpul Imperiului Habsburgic erau adunate dupa ploaie de catre locuitori, trimise la Viena, iar imparatul le dadea oamenilor surplus la pasunat si la padure. Din ele se incrustau manerele de la sabii, se faceau brose, deci era folosite in tehnica de metal si orfevrarie”, a spus Emil Spiac.
Acesta a precizat ca la Ojdula, in judetul Covasna, se mai gasesc astfel de diamante, de dimensiuni ceva mai mari, insa mult mai rare, in acelasi tip de roci. „Ele au fost folosite in jurul anului 1900 ca lagare in ceasornicarie. Ceasornicarii le cumparau in Brasov si le foloseau. Acum se gasesc foarte greu. La Bocicoiu Mare pe niste drumuri facute de capre, care urca pe acolo, dupa ploaie ele mai pot fi culese. Stralucesc, dar gasiti doua-trei bucati”, a spus inginerul geolog.
La Expozitia Mineralia, care a debutat vineri la Muzeul de Etnografie si Arta Populara din Targu Mures, printre alte exponate remarcabile prezentate de Emil Spiac au fost si bijuteriile din coral rosu natural. „Mai deosebit ar fi coralul rosu natural a carui exploatare este interzisa de 20 de ani, dar unii pasionati au reusit sa obtina in laborator coralul acesta. Dupa o munca de 30 de ani a unui profesor din Spania am reusit sa cumpar de la el coral produs in laborator si acesta ar fi o noutate. Este natural, dar in conditii de mare. Brut era la gram, ceva in jur de 1 euro gramul, deci este scump, e ceva ce nu gasesti in alta parte, ci gasesti un produs vopsit, cu numele de coral”, a precizat Emil Spiac.
Coordonatorul expozitiei Mineralia, Andrei Gorduza, a precizat ca la fiecare editie se doreste crearea unei feerii minerale, prin expunerea unor produse interesante, unele deosebit de valoroase, pana la cele care se regasesc destul de rar in natura.
„Incercam sa facem o feerie minerala, de la structuri cu totul deosebite, ajungand la culori care se intalnesc rar in natura si in piatra, cum ar fi un albastru de Lapis Lazuli, care este si tema expozitiei, un verde Malachit, o culoare aurie a rutilului din cuart, toata gama incercam sa o aducem. Pentru aceasta editie bijuteria cea mai remarcabila este o bijuterie de obsidian maro, in general are culoare neagra dar foarte rara, poate sa apara si culoarea maro si o consideram cea mai interesanta bijuterie din aceasta editie. Piatra se gaseste in Aia, cumparata in stare bruta, se duce la slefuit dupa care apelam la bijutier ca sa o monteze„, a precizat Andrei Gorduza.
Sursa: Mediafax