Muzeul Judetean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare va organiza la Muzeul National al Petrolului si Gazului Zalaegerszeg, Ungaria expozitia temporara “Splendori minerale din Maramures – Romania”.
Numarul impresionant de esantioane minerale cu calitati estetice deosebite recoltate din minele din jurul orasului Baia Mare ofera regiunii dreptul de a fi considerata cea mai bogata detinatoare de flori de mina din Romania. Aceasta este binecunoscuta si pe plan mondial datorita realizarii a peste 40 de expozitii in afara granitelor Romaniei.
Locuitorii orasului Zalaegerszeg si turistii ce vor tranzita partea de vest a Ungariei sunt invitati, prin aceasta expozitie, sa cunoasca o parte a patrimoniului Muzeului de Mineralogie din Baia Mare, care este cel mai reprezentativ muzeu cu acest specific din tara si detine una din cele mai mari colectii regionale de minerale din Europa.
Muzeul a fost prezent in Ungaria cu sapte expozitii in urmatoarele localitati: Miskolc (1990), Budapesta (2005, 2006), Szolnok (2006), Sopron (2006), Debrecen (2007) si Nyirbator (2014). Expozitia cuprinde un numar de 83 de esantioane minerale, din toate clasele sistematicii mineralogice, minerale cu un colorit bogat, cu forme diverse si atractive din punct de vedere estetic, minerale care au mai facut obiectul altor expozitii, dar si minerale care pentru prima oara vor parasi spatiul depozitului sau vor calatori dincolo de granitele tarii.
Deschiderea expozitiei va avea loc la sediul Muzeul National al Petrolului si Gazului Zalaegerszeg maine 11 iunie, la ora 16.00, si poate fi vizitata pana in 11 iulie,la data de 11 septermbrie.
Sursa: Emm