Vezi VIDEO
Un maxim istoric a fost inregistrat de catre moneda nationala in ultimele zile, in raport cu euro. Cu mici fluctuatii, leul a fost intr-o continua crestere, ajungand astfel la o rata de schimb apropiata de cea din ultima luna a anului 2011. Desi leul s-a apreciat semnificativ fata de inceputul acestui an, analistii economici arata ca populatia de rand nu are motive de bucurie in acest context. In opinia acestora, cursul este sustinut artificial, iar in ceea ce priveste produsele de consum, desi sunt importate cu costuri mai mici, aceasta scadere a cursului nu se va reflecta si in pretul de la raft.
Tendinta de apreciere a leului in raport cu moneda europeana a inceput la mijlocul lunii aprilie, iar specialistii arata ca acest trend se va mentine inca o perioada. Daca in primele zile ale anului 2013, un euro putea fi cumparat pentru 4.42 lei, acum, acesta a ajuns sa coste 4.30 lei. Pentru speculanti, este un moment propice in care pot sa se imbogateasca, insa economistii maramureseni arata ca sunt foarte putini cei care pot sa profite de acest moment.
„Faceam un calcul ca daca in momentul de fata am schimba 1.000 de lei, fata de cursul din 24 aprilie s-ar castiga 2.2 euro, deci in jur de 10 lei in doua saptamani. Bineinteles, aceste fluctuatii sunt pentru aceia care au in tescherea sume de milioane de euro si nu e vorba de 1.000 de lei, ori daca e vorba de 1.000 de lei ma gandesc cati romani au in momentul de fata un astfel de disponibil ca sa se joace pe bursa”, a aratat Stefan Gonczi, doctor in stiinte economice.
Pe de alta parte, aprecierea leului in raport cu moneda europeana aduce costuri mai mici pentru produsele importate. Cu toate acestea, preturile mai mici de achizitie nu aduc si preturi mai mici pentru consumatorii finali, ba dimpotriva, in perioada sarbatorilor de Pasti preturile au inceput sa creasca.
„S-au sesizat pe piata in ultimele doua saptamani ceva fluctuatii, atunci cand v-ati dus la pompa de benzina, pentru aceeasi suma ati primit o cantitate mai mare de benzina sau preturile la supermarketuri au scazut? Raspunsul e nu si putem sa spunem ca intreaga lume, nu doar Romania, este pe un trend de inflatie, nu de deflatie. Chiar avem o situatie atipica Romaniei: interesant ca atunci cand suntem in preajma sarbatorilor, daca in alte parti preturile in general scad, la noi absolut deloc nu scad preturile, ci chiar au tendinta la un moment dat de crestere”, a explicat Stefan Gonczi.
Cresterea monedei nationale in raport cu euro nu este vazuta cu ochi buni de economisti, care sustin ca acesta este un curs artificial, tinut la acest nivel pentru a nu periclita situatia economica a tarii.
Sursa: Gabriela Kuhajda