Acordul de integrare fiscala si coordonarea politicilor economice agreat de statele UE reprezinta un pas in directia corecta, dar nu o solutie completa pentru criza datoriilor de stat, a declarat economistul sef al Fondului Monetar International (FMI), Olivier Blanchard, citat de Reuters.
„Sunt mai optimist decat in urma cu o luna, cred ca s-au facut progrese. Ceea ce s-a intamplat saptamana trecuta este important, face parte din solutie, dar nu reprezinta solutia in intregime„, a afirmat Blanchard la o conferinta de afaceri organizata de publicatia israeliana Globes la Tel Aviv.
Oficialul nu a precizat ce noi masuri ar fi necesare. Liderii europeni au convenit vineri la Bruxelles sa semneze un nou acord pentru o guvernanta fiscala stricta in zoan euro si in UE, precum si coordonarea politicilor economice. Marea Britanie, a treia mare economie din UE, a refuzat sa se alature acordului.
Intrebat daca declaratiile politicienilor europeni cauzeaza volatilitate pe piete, Blanchard a afirmat: „O buna parte din volatilitate provine din declaratii din Europa, care arata gama larga de opinii si incapacitatea de a ajunge la un proces decizional logic”.
Liderii europeni au convenit de asemenea ca statele UE sa acorde FMI imprumuturi bilaterale de pana la 200 miliarde euro, pentru a ajuta institutia sa sprijine tarile cu probleme din zona euro.
„Angajamentul de a ne da 200 miliarde euro este foarte important, pentru ca acum putem merge la alte tari sa le spunem: «Europenii ne-au dat bani, voi puteti ajuta?»”, a aratat economistul sef al FMI.
Intrebat de Reuters daca decizia Marii Britanii de a se izola este una favorabila pentru economia tarii, el a spus: „Consider ca este o chestiune pe care trebuie sa o stabileasca europenii”.
Sursa: Mediafax