Redresarea zonei euro nu este suficient de solida, a avertizat directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, la reuniunea de la Luxemburg a Eurogrupului, transmite BBC. Insa, verificarea calitatii activelor institutiilor financiare din zona euro de catre Banca Centrala Europeana arata semne de progres, a apreciat oficialul FMI.
“Actiunile politice puternice au fixat fundatiile redresarii economiei”, a afirmat Christine Lagarde. Totusi, oficialul FMI a adaugat ca redresarea nu este robusta si activitatea economica in zona euro inca este sub nivelul de dinaintea crizei. Unele state, printre care Germania si Franta, au revenit la acele niveluri, dar zona euro pe ansamblu inca nu.
Este necesara o crestere economica mai ridicata pentru a reduce somajul si datoria, a explicat directorul general al FMI. In 5 iunie, BCE a redus estimarile privind ritmul de crestere al Produsului Intern Brut al zonei euro. Astfel, BCE prognozeaza ca economia zonei euro va inregistra in acest an un avans de un procent, mai putin decat cresterea de 1,2% preconizata in urma cu trei luni, dar va accelera la 1,7% in 2015, putin mai bine decat prognozele anterioare, care vorbeau de o crestere de 1,5%.
Inflatia “este ingrijorator de scazuta, inclusiv in unele state mari din zona euro”, a avertizat seful FMI. In mai, rata inflatiei in zona euro era de 0,5%, in timp ce in Germania si Franta era usor mai ridicata – 0,6% si, respectiv, 0,8%. Analistii si-au exprimat temerile ca zona euro s-ar putea confrunta cu deflatia, ceea ce ar afecta semnificativ redresarea economiei. Directorul general al Fondului Monetar International a cerut Bancii Centrale Europene sa lanseze un program de cumparare de active “la scara mare”, centrat pe achizitionarea de datorie suverana, pentru a stimula economia, urmand pasii facuti de Rezerva Federala a SUA (Fed).
“Daca inflatia se mentine in continuare scazuta, BCE va trebui sa ia in considerare un program de cumparare de active la scara mare, in special active suverane in conformitate cu grila de repartitie a capitalului in cadrul BCE”, a spus Lagarde.
De asemenea, seful FMI a cerut guvernelor din zona euro sa continue reformele ce vizeaza imbunatatirea situatiei de pe piata muncii si sa intensifice concurenta in sectorul bunurilor si al serviciilor. In concluzie, FMI sustine ca “sunt necesare eforturi politice concertate pentru intarirea redresarii economiei zonei euro”.
Sursa: Agerpres