Guvernul a semnat, oficial, scrisoarea de intentie negociata si acceptata de Fondul Monetar International cu privire la acordul de imprumut pentru Romania. Acordul de imprumut, in forma finala, va fi aprobat de Comisia Europeana si de FMI in perioada 4-6 mai, dupa care va fi supus ratificarii Parlamentului Romaniei, potrivit procedurilor prevazute de legislatia romaneasca.
Valoarea totala a acestui acord de imprumut cu Comisia Europeana si FMI este de 19,950 miliarde de euro. Din acesti bani, 12,950 miliarde de euro provin de la FMI si vor fi directionati catre Banca Nationala a Romaniei pentru sustinerea rezervelor valutare ale tarii.
Alte 5 miliarde de euro provin de la Comisia Europeana si vor ajunge la Ministerul Finantelor pentru sustinerea deficitului bugetar, deficit concentrat la ora actuala pe investitii.
1 miliard de euro de la Banca Mondiala vor fi directionati tot in vederea sustinerii deficitului bugetar de catre ministerul Finantelor. Restul de 1 miliard de euro de la BERD vor fi puti la dispozitia sistemului bancar, in vederea acordarii de credite.
”Este foarte important ca prin acest acord de imprumut economia sa fie relansata, limitele de creditare sa fie redeschise, astfel incat locuri noi de munca de poata aparea in economia romaneasca si sa salvam cat mai multe din acelea care ar fi pe cale de a fi pierdute”, a declarat premierul Emil Boc.
El a spus ca obiectivul fundamental al Guvernului este mentinerea locurilor de munca, relansarea si creditarea economiei, astfel incat, indirect, pe aceasta cale, sa poata fi asigurata plata salariilor si pensiilor in Romania.
Primul-ministru Emil Boc a mentionat ca acordul de imprumut cu CE si FMI cuprinde patru conditionalitati majore. Prima este legata de realizarea unei rectificari bugetare de 1,1% din PIB, care a fost deja a fost efectuata de catre Guvernul Romaniei prin intermediul unei Ordonante de Urgenta, supusa aprobarii Parlamentului.
Celelalte trei conditionalitati sunt legate de faptul ca pe parcursul anului 2009 sa fie adoptate in Romania trei legi fundamentale, si anume: legea cu privire la salarizarea unica a personalului bugetar, legea cu privire la responsabilitatea fiscala si legea cu privire la reformarea sistemului de pensii.
Sursa: Ioana Osan