Vezi VIDEO
Consiliul Local Baia Mare sprijina organizarea celei de a 23-a editii a Festivalului “Alina-te dor, alina”, organizat de maestrul Nicolae Sabau. Evenimentul va avea loc in perioada 4-5 octombrie, in Cicarlau si Baia Mare, urmand sa reuneasca, pe scena, numerosi artisti tineri, precum si o serie de solisti consacrati din folclorul romanesc.
In sedinta Consiliului Local de luni, 1 septembrie, alesii baimareni au aprobat alocarea sumei de 15.000 lei pentru organizarea acestui festival. Primarul Catalin Chereches a declarat ca sprijinul oferit artistului Nicolae Sabau este in primul rand unul simbolic, de pretuire a traditiilor, a folclorului si a oamenilor care duc mai departe de granitele tarii renumele orasului Baia Mare si al judetului Maramures.
“Am considerat ca este un lucru important pentru municipiul Baia Mare sa isi onoreze oamenii care au adus prestigiu orasului si judetului. Domnul Nicolae Sabau este cetatean de onoare al municipiului Baia Mare si pentru ceea ce reprezinta dansul pentru folclorul romanesc si pentru judetul Maramures, cred ca trebuie sa facem acest gest. Nu este vorba doar despre un simplu festival-concurs la Cicarlau, este vorba si despre o serie de manifestari in municipiul Baia Mare, chiar si un spectacol aniversar pentru maestrul Nicolae Sabau si am tinut foarte mult la sugestia si intelegerea pe care am avut-o cu reprezentantii din Consiliul Local sa facem acest gest. Credem ca in acest fel onoram ceea ce inseamna traditie, folclor si ceea ce inseamna imagine a municipiului Baia Mare si a judetului Maramures”, a declarat primarul Catalin Chereches.
Maestrul Nicolae Sabau a marturisit ca ideea acestui festival, inceput inca din 1991, a venit ca o necesitate de a lasa mostenire generatiilor tinere dragostea pentru folclor.
“Am pana acum 126 de cantece culese din cinci zone folclorice, am fost in multe tari straine si m-am gandit sa nu trec chiar asa prin lume si sa las in urma doar niste benzi magnetice pe nu stiu ce rafturi de la televiziuni si radio. De aceea m-am gandit sa fac un festival care sa promoveze tinere talente, fii de tarani, legati de glia stramoseasca. Si astfel, am realizat, incepand din 1991, Festivalul-concurs «Alina-te dor, alina». Acum a ajuns la cea de a 23-a editie, 23 de ani in care mari solisti s-au ridicat de acolo si marele premiu este unicat in tara si in lume, magarusul Alin”, a declarat Nicolae Sabau.
La editia de anul trecut a Festivalului “Alina-te dor, alina” au participat 35 de tineri artisti din intreaga tara, marele premiu fiind castigat de Anisoara Popescu din comuna Cezieni, judetul Olt.
Sursa: Tania Purcaru