Vezi VIDEO
Doua localitati maramuresene n-au finalizat situatia privind inventarierea patrimoniului funciar, desi termenul pana la care ar fi trebuit sa fie dusa la indeplinire aceasta masura a expirat in vara anului trecut. Primarii celor doua comune risca acum sa fie sanctionati. In restul unitatilor administrativ teritoriale, comisiile locale de fond funciar si-au reluat activitatea, urmand sa se treaca la eliberarea titlurilor de proprietate in cazul persoanelor indreptatite sa beneficieze de acest drept.
Comisia Judeteana de Fond Funciar si-a reluat activitatea. Asta in conditiile in care, din vara anului 2013, comisia s-a intrunit doar in cazuri exceptionale, atunci cand a fost vorba despre punerea in aplicare a hotararilor judecatoresti definitive. Si la nivel local s-au reluat activitatile de reconstituire a dreptului de proprietate, dupa ce majoritatea localitatilor din Maramures au finalizat inventarierea terenurilor.
La ora actuala mai sunt doua unitati administrativ-teritoriale care sunt “repetente” la acest capitol. Este vorba despre comunele Sapanta si Campulung la Tisa. Primarii celor doua localitati risca sa fie sanctionati. Amenzile prevazute pentru neinventarierea terenurilor sunt consistente, valoarea acestora fiind cuprinsa intre 10.000 si 100.000 de lei.
“Incepand din aceasta luna, prin incheierea activitatii legii 165 privind inventarierea patrimoniului funciar si imobiliar al judetului Maramures, suntem in faza in care am reactivat legile pe emiterea titlurilor de proprietate pentru cei indreptatiti. Sunt astazi in masura sa va spun ca doua unitati mai au probleme legate de a-si finaliza la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) ceea ce este inventarierea”, a declarat prefectul judetului Maramures, Anton Rohian.
„Odata finalizata procedura de inventariere a terenurilor, se va trece la analizarea cererilor depuse pentru improprietarire. “Dupa aceasta inventariere urmeaza sa se centralizeze cererile celor care au fost indreptatiti dupa al doilea razboi mondial si ale celor pentru care n-au putut fi retrocedate anumite cladiri, anumite suprafete de teren, constructii care sunt de interes public sau national. O sa incepem sa facem centralizarea lor, sunt la nivel de primarii aceste cereri si se vor transmite catre judet si noi le vom transmite catre Agentia Nationala de Retrocedare”, a adaugat Anton Rohian.
Reprezentantul Guvernului in teritoriu a mai aratat ca cea mai importanta suprafata pentru care nu exista titluri de proprietate e cea care nu a fost cooperativizata.
Sursa: Camelia Tocaci