Vezi VIDEO
Mai multi borseni au cerut astazi, 5 noiembrie, de la conducerea judetului Maramures sa fie pusi in posesie cu cele 17.000 de hectare de vegetatie forestiera pe care le-au castigat in instanta. Membri ai Asociatiei Composesorale Borsa au aratat ca au o sentinta judecatoreasca definitiva si irevocabila din 2004, insa pana acum nu fost improprietariti. Oamenii au declarat ca isi vor continua demersurile la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) pentru a fi siguri ca vor intra in proprietatea terenului care, spun ei, li se cuvine de drept.
„Noi vrem padurea” au cerut cei aproximativ 30 de localnici din Borsa, veniti astazi, 5 noiembrie, la Prefectura Maramures pentru a-si face dreptate. Revoltati ca de aproape 9 ani, sunt purtati cu vorba in privinta punerii in posesie, oamenii au cerut sa se respecte sentinta judecatoreasca definitiva si irevocabila, care are titlu executoriu, si sa li se acorde cele 17.000 de hectare de vegetatie forestiera pe care le-au castigat in instanta.
„Exista o sentinta definitiva si irevocabila din 2004 care a parcurs toate caile in statul de drept, in Romania, si pe care domnul prefect nu o respecta. Tocmai persoana ce ar trebui sa puna in aplicare sentinta definitiva si irevocabila si de aceea am venit sa sensibilizam institutiile statului din teritoriu. Sentinta este din 2004 ramasa definitiva si irevocabila cu 17.000 de hectare pentru Asociatia Composesorala Borsa, care ar fi trebuit puse in aplicare si astazi sa fim proprietari”, a declarat presedintele Asociatiei Composesorale Borsa, Matei Mihali.
Borsenii au mai precizat ca isi doresc ca reprezentantii comisiei de fond funciar sa gaseasca o solutie pentru a le acorda suprafata de teren forestier, indiferent de zona.
„Este vorba despre teren cu vegetatie forestiera in suprafata de 17.000 de hectare. Din pacate, samsarii si alti interlopi din zona, si nu numai, au pus mana pe o buna parte din acel teren, l-au distrus, au ras padurea de pe suprafata, ori la ora actuala Prefectura si cei din comisia de fond funciar au obligatia sa ne dea in alta locatie acest teritoriu pe care noi de drept il revendicam”, a spus vicepresedintele Asociatiei Composesorale Borsa, Vasile Stetco.
Intalnirea cu autoritatile judetene n-a fost lipsita de momente tensionate, pentru ca presedintele Asociatiei Composesorale Borsa, Matei Mihali a refuzat sa mearga in audienta la prefectul judetului Maramures, Anton Rohian, pe motiv ca la discutii ar trebui sa participe intreaga delegatie venita la Prefectura.
„Am avut o ultima discutie ieri dimineata, acum va intreb ce fel de audienta? Ce avem de ascuns? N-am cerut nicio audienta. Eu am avut o discutie cu acest domn care se numeste Zetea, daca are cineva de ascuns sa spuna care e situatia, sa spuna din punctul de vedere al legii de ce nu pune aceasta hotarare in executare”, a spus Matei Mihali.
In cele din urma, la intalnirea cu borsenii a participat vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures (CJ), Gabriel Zetea, insa la discutii a revenit si prefectul Anton Rohian. Oamenilor li s-a promis ca vor fi pusi in posesie cu 1.100 de hectare, urmand ca in cel mai scurt timp comisia locala de fond funciar sa identifice si restul de suprafata de teren forestier cu care oamenii sa fie improprietariti.
Reprezentantii Asociatiei Composesorale Borsa sustin ca nu vor lasa lucrurile asa si ca vor continua demersurile la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, pagubele estimate pana acum, pe care statul roman ar trebui sa le plateasca daca oamenii vor avea castig de cauza, fiind de circa 69 de milioane de euro, dupa cum au mai mentionat reprezentantii Asociatiei Composesorale Borsa.
Citeste si:
Sursa: Camelia Tocaci