Vezi VIDEO
Peste 1.600 de hotarari judecatoresti definitive si irevocabile care vizeaza retrocedari de terenuri agricole sau forestiere asteapta sa fie puse in practica la nivelul judetului Maramures. Deocamdata terenurile care ar urma sa fie restituite sunt inventariate, si de abia la finele lunii iunie se va sti care e situatia exacta. Pentru a solutiona totusi macar o parte din probleme, membrii Comisiei Judetene de Fond Funciar s-au intrunit astazi, 15 aprilie, pentru a analiza 20 de dosare in vederea validarii terenurilor care vor fi restituite proprietarilor in drept.
Activitatea Comisiei Judetene de Fond Funciar e suspendata din vara lui 2013. Pentru ca maramuresenii sa nu astepte prea mult sa-si intre in drepturi, reprezentantii din acest organism se intrunesc acum pentru a analiza dosarele in care exista hotarari judecatoresti definitive si irevocabile. Astazi, 15 aprilie, au fost puse in discutie 20 de dosare.
„In cadrul sedintei de fond funciar de astazi am analizat 20 de dosare, din care patru vizeaza terenuri agricole, iar 16 vizeaza terenuri cu vegetatie forestiera. In cadrul acestor dosare comisia judeteana a validat amplasamentele pentru aceste terenuri, acolo unde instantele judecatoresti au dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru persoanele fizice, respectiv juridice”, a declarat sef serviciu in cadrul Prefecturii Maramures, Rodica Pop.
La nivelul judetului exista insa peste 1.600 de proprietari care au decizii judecatoresti de restituire a proprietatilor. Punerea in posesie a celor care si-au castigat drepturile in instanta va mai intarzia, pentru ca procesul de inventariere al terenurilor e in plina desfasurare.
„Potrivit datelor comunicate de comisiile locale de fond funciar, in prezent, la nivelul judetului Maramures avem 1.675 de hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile, din care 225 vizeaza terenuri agricole, iar 1.450 vizeaza terenuri cu vegetatie forestiera. In momentul de fata ne aflam in procesul de inventariere al terenurilor, cum s-a dispus prin Legea 165 din 2013. Aceasta procedura de inventariere ar urma sa se finalizeze in cursul lunii iunie, respectiv 24 iunie, dupa care comisiile locale vor sti la nivelul fiecarei unitati administrativ teritoriale ce terenuri disponibile au”, a mai spus Rodica Pop.
In situatia in care nu se vor putea face restituirile in natura, maramuresenii vor primi despagubiri banesti, insa doar dupa ce documentele vor fi transmise Autoritatii Nationale de Restituire a Proprietatilor Bucuresti, de unde trebuie sa vina aprobarea pentru masurile compensatorii. O noua intrunire a comisie judetene de fond funciar e preconizata pentru luna mai.
Sursa: Camelia Tocaci