Fondul Proprietatea ar putea fi listat pe piata de capital in vara anului viitor daca si conditiile pietei vor fi favorabile, a declarat, joi, presedintele institutiei, Alexandru Paunescu.
El a subliniat ca pana la listarea din vara anului viitor trebuie numit un administrator de fond, probabil pana in luna aprilie-mai 2008, dar si un consultant financiar care se va ocupa de listarea fondului la bursa. Potrivit presedintelui FP, procesul de selectie a consultantului va demara la mijlocul lunii decembrie, informeaza Rompres.
Conform calendarului propus de Consiliul de Administratie al FP, tot in aceasta perioada va demara evaluarea activelor Fondului Proprietatea FP, in conformitate cu standardele internationale, acestea urmand a fi evaluate ca o afacere.
”Ne dorim ca aceasta evaluare sa se realizeze in mai multe etape pentru ca principalul motiv este listarea pe piata de capital. In prima etapa, pana la listare, se va realiza evaluarea celor mai importante companii din portofoliu, adica 90 la suta din capitalul social, dupa care vor fi evaluate toate companiile. In urma evaluarii ma astept ca valoarea FP sa fie mult mai mare decat capitalul social”, a explicat Alexandru Paunescu.
Fondul Proprietatea este probabil cel mai mare fond inchis de investitii din Europa, cu un capital social de 4 miliarde de euro. FP are un portofoliu de 88 de companii, din care primele 20 reprezinta 96 la suta din capitalul social al FP. Intre primele 20 de companii sunt societati din sectorul de energie, petrol si gaze.
Fondul Proprietatea a fost creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate.
Persoanele care trebuie sa primeasca despagubiri pot opta pentru plata acestora in numerar, pana la contravaloarea a maximum 500.000 de lei, iar valorile aferente despagubirilor care depasesc aceasta suma vor fi convertite automat in actiuni la Fondul Proprietatea.
Despagubirile in numerar in cuantum de cel mult 250.000 de lei se vor acorda intr-o singura transa, iar cele ce depasesc aceasta suma se vor acorda in doua transe, pe parcursul a doi ani calculati cu incepere de la data emiterii titlului de plata. In cea de-a doua transa va fi platita suma ce depaseste 250.000 de lei, pana la concurenta sumei de 500.000 de lei.
Sursa: I.O.
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult