Comisia Europeana a propus sa se aloce Romaniei 3,6 milioane euro din Fondul european de ajustare la globalizare (FEG) pentru a ajuta 1.000 de fosti salariati ai intreprinderii de produse siderurgice SC Mechel Campia Turzii S.A si ai producatorului din aval SC Mechel Reparatii Targoviste SRL sa isi gaseasca noi locuri de munca.
Propunerea este transmisa spre aprobare Parlamentului European si Consiliului de ministri al UE, a informat miercuri site-ul Comisiei Europene.
Romania a solicitat sprijin din partea FEG in urma concedierii a peste 1.500 de lucratori ai societatilor Mechel Campia Turzii si Mechel Reparatii Targoviste din regiunea Cluj, Romania. Concedierile au fost consecinta cresterii concurentei din partea unor producatori de produse siderurgice din alte parti ale lumii.
Masurile cofinantate de FEG ar ajuta 1.000 de lucratori sa isi gaseasca noi locuri de munca, oferindu-le orientare in cariera si evaluarea competentelor, formare profesionala, sprijin pentru antreprenoriat si diverse tipuri de indemnizatii. Una dintre masurile emblematice va consta in acordarea de sprijin unui numar de 250 de lucratori pentru a infiinta o intreprindere cooperativa care va produce echipamente sportive.
Costul total estimat al pachetului de masuri este de 7,14 milioane euro, din care FEG ar urma sa puna la dispozitie jumatate.
„In UE, fabricarea de produse siderurgice finite si semifinite a fost grav perturbata ca urmare a intensificarii concurentei din partea unor tari din afara UE, in special din partea Chinei. Propunerea de astazi ar contribui la pregatirea a aproximativ 1.000 de fosti lucratori siderurgisti din regiunea Cluj, Romania, pentru noi oportunitati de angajare sau pentru a-si infiinta propriile intreprinderi’, a declarat László Andor, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune.
In ceea ce priveste sectorul produselor siderurgice finite si semifinite, UE a inregistrat in ultimii ani o crestere substantiala a importurilor si, totodata, o scadere relativa a exporturilor, ceea ce a dus la exercitarea unor presiuni, la nivel international, asupra competitivitatii industriei siderurgice din UE si la restructurarea sectorului, care a atras dupa sine pierderea multor locuri de munca.
Potrivit Comisiei Europene, ambele societati afectate au apartinut grupului siderurgic rus Mechel. La sfarsitul anului 2011, acest grup s-a confruntat, in cadrul operatiunilor sale din Romania, cu dificultati financiare ca urmare a pierderilor cauzate de preturile nefavorabile de pe pietele europene ale otelului, situatie legata de cresterea preturilor deseurilor feroase si de scaderea cererii de produse finite. Societatea Mechel Campia Turzii a instituit o serie de masuri vizand reducerea costurilor cu personalul. Aceste masuri nu au dus insa la remedierea dificultatilor financiare ale intreprinderii, care a decis sa initieze concedieri colective.
Concedierile afecteaza, in principal, orasul Campia Turzii si regiunea din jurul acestuia, situate in partea de sud-est a judetului Cluj, in nord-vestul Romaniei. Din punct de vedere socio-economic, regiunea Campia Turzii se caracterizeaza prin niveluri scazute ale veniturilor si printr-o slaba diversificare a activitatilor economice. Aproximativ jumatate din populatia in varsta de munca din Campia Turzii lucreaza in sectorul industrial. Societatea Mechel Campia Turzii a fost cel mai mare angajator din zona, avand 1.837 de salariati (in iunie 2012), adica aproximativ o treime din numarul total al salariatilor din regiune.
Presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a propus crearea unui fond pentru ajutorarea persoanelor nevoite sa se adapteze la consecintele globalizarii. De la inceputul activitatii sale in 2007, FEG a primit 132 de cereri. Au fost solicitate fonduri in valoare de aproximativ 500 de milioane euro pentru sprijinirea a peste 106.000 de lucratori. Un numar din ce in ce mai mare de state membre depun cereri de alocare de fonduri prin FEG, cu scopul de a sprijini lucratorii concediati dintr-un numar tot mai mare de sectoare. Numai in 2013, contributia FEG s-a cifrat la peste 53,5 milioane euro.
Fondul a fost mentinut pentru perioada 2014-2020, ca expresie a solidaritatii UE, iar modul sau de functionare a fost ameliorat. Domeniul de aplicare al fondului a fost extins pentru a include lucratorii concediati din cauza crizei economice, dar si lucratorii cu contract pe perioada determinata, persoanele care desfasoara activitati independente si tinerii care nu sunt incadrati profesional sau care nu urmeaza un program de educatie sau de formare din regiunile cu un nivel ridicat al somajului in randul tinerilor.
Sursa: Agerpres