Agentia de Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Vest a contabiliziat evolutia proiectelor cu finantare europeana si a concluzionat ca, desi exista vesti bune privind ritmul absorbtiei pe Programul Operational Regional (POR), in judetene Transilvaniei de nord, persista riscurile de implementare. Aceste riscuri, potrivit specialistilor forului provind din domeniile orizontale, adica din achizitii. Domeniile cele mai populare in randul microintreprinderilor care au obtinut finantare sunt sanatatea, editarea, arhitectura si ingineria, intretinere si reparare automobile, contabilitate, mobila, topografie.
„In primele sase luni ale acestui an deciziile si eforturile noastre, ale celor din sistemul de management si control al Programului Operational Regional, au inceput sa isi arate roadele, atat la nivel national cat si regional. Beneficiarii POR au acumulat competente, s-au familiarizat cu procedurile specifice si ca urmare inregistram in acest moment un ritm sustinut in implementarea proiectelor finantate si, implicit, in absorbtia fondurilor. In continuare, insa, raman factori de risc importanti, cum ar fi problemele orizontale din zona reglementarilor, in special in domeniul achizitiilor publice. Acestea sunt de natura a afecta toate programele cu fonduri europene din Romania”, a declarat directorul general al ADR Nord-Vest, Claudiu Cosier.
Numarul de proiecte finalizate deja in Transilvania de nord este de 59, dintre care 9 proiecte mari si 50 mici. Toate aceste proiecte au fost finantate in cadrul Programului Operational Regional 2007-2013, in regiunea noastra. Finantarea totala pentru acestea se ridica la 10,48 milioane de euro, au semnalat oficialii ADR Nord-Vest.
Ei au precizat totodata ca din cele 50 de proiecte finalizate, majoritatea apartin microintreprinderilor, care au obtinut in total 5, 068 mil euro. “Foarte relevant este faptul ca un numar de 251 de locuri de munca au fost create in regiunea noastra, ca rezultat direct al acestor proiecte. Celelalte noua proiecte, mari de data aceasta, sprijina dezvoltarea infrastructurii de sanatate (un proiect de 870.000 euro), infrastructurii educationale (sapte proiecte de 4,20 milioane euro), si a patrimoniului cultural (un proiect de 350.000 euro”.
Potrivit bilantului ADR Nord-Vest, in acest moment, un numar de 2.612 elevi din regiune invata acum in scoli reabilitate, ca urmare a realizarii acestor proiecte.
In ceea ce priveste proiectele aflate in implementare, acestea sunt in numar de 177. „Suma nerambursabila totala, solicitata prin aceste proiecte se ridica la 307 milioane euro, reprezentand 63% din suma alocata pe regiune. Proiectele se afla in diferite faze de implementare, iar ceea ce se stie in acest moment este ca totalul platilor efectuate in baza deconturilor facute de acesti beneficiari, se ridica la 102 milioane euro.”
Un capitol separat il reprezinta finantarea Polului de Crestere Cluj-Napoca, axa 1 „sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor”, pentru care a fost alocata suma de 82,41 milioane de euro. Numarul proiectelor depuse pe aceasta axa este de 10, reprezentand un grad de incarcare de 81% si solicitand suma totala de 67 de milioane de euro. Proiectele se afla in diferite etape de implementare. Reprezentantii ADR Nord-Vest estimeaza ca in cursul anului 2011 va fi contractata intreaga suma alocata pe Polul de Crestere Cluj-Napoca.
Per ansamblu, situatia finantarilor prin POR in Transilvania de Nord se prezinta astfel: 1.101 proiecte depuse, cu o valoare totala de 1.002,36 milioane euro. Pentru 202 proiecte au fost semnate contracte de finantare, dar in cazul a 25 dintre acestea s-a luat decizia rezilierii din cauza incapacitatii financiare de implementare. Restul de 177 proiecte sunt in implementare dupa cum este detaliat mai sus. Detalii privind semnarea si evolutia fiecarui proiect in parte puteti afla vizionand harta interactiva de pe www.nord-vest.ro
Programul Operational Regional 2007-2013 este gestionat de Ministerul Dezvoltarii si Turismului in calitate de autoritate de management si implementat la nivelul Regiunii Transilvania de Nord (Nord-Vest) de Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest, in calitate de Organism Intermediar. Suma totala alocata regiunii pe toti cei sapte ani este de 488 milioane de euro.
Sursa: eMM.ro