Vezi VIDEO
Mai putin de 10% din fondurile nerambursabile au fost accesate de Romania, in cei aproape sase ani scursi de la debutul programului de finantare al Uniunii Europene. In opinia specialistilor, principala problema a reprezentat-o strategia de intocmire a proiectelor si modul in care autoritatile au pus in practica aceste planuri de dezvoltare. De cealalta parte, numerosi oameni de afaceri maramureseni care au incercat sa aplice pentru sprijinul financiar european sustin ca exista un numar mult prea mic de angajati pentru analiza dosarellor depuse iar asta prelungeste nepermis de mult timpul de asteptare pana la primirea banilor.
Fondurile structurale venite de la Uniunea Europeana nu s-au „lipit” de Romania, cu toate ca este nevoie de investitii majore destinate proceselor de dezvoltare, in infrastructura, dar si pe plan social. Fostul negociator al Romaniei cu Uniunea Europeana, profesorul universitar Vasile Puscas, arata ca lipsa unor masuri coerente a dus la o absorbtie scazuta a fondurilor.
„Din pacate, Romania nu sta bine in ceea ce priveste fondurile structurale si aceste instrumente care sunt destinate proceselor de dezvoltare economica si sociala. Nu au fost foarte bine gandite, in primul rand de catre autoritatile centrale, apoi nu a fost comunicat foarte bine ce inseamna potentialul si oportunitatea de a accesa asemenea fonduri. Uniunea Europeana, bugetul european ne da, dar nu ne baga in straita. E nevoie ca noi sa accesam aceste fonduri, dar sa accesam aceste fondurile ca fonduri de investitii. Sa investim, nu sa-i cheltuim”, a aratat fostul ministru Vasile Puscas.
Cei care ar trebui sa beneficieze de fondurile europene spun ca analiza dosarelor depuse se prelungeste foarte mult. Ei reproseaza faptul ca statul a angajat doar sapte persoane pentru a gestiona cererile de finantare din Romania, in conditiile in care sunt mii de solicitari depuse pentru accesarea de fonduri europene.
„Pot sa va spun, din proprie experienta, ca una dintre firmele mele a incercat si incearca in continuare sa acceseze un fond european. E vorba de o dotare cu infrastructura IT – un fond in care noi trebuia sa venim cu o participare de 30%, iar Comunitatea Europeana cu 70%. Am depus dosarul nostru in luna februarie anul trecut, deci acum un an si 8 luni. Principala problema este ca sunt mii, zeci de mii de dosare si avem doar sapte persoane care se ocupa de aceste zeci de mii de dosare in Romania, in comparatie cu Polonia de exemplu, unde sunt mii de oameni care se ocupa de tot atat de multe dosare, dar acolo absorbtia fondurilor europene este de 100%”, a precizat omul de afaceri Sorin Orzac.
Specialistii in domeniu atrag atentia ca Uniunea Europeana va pune la dispozitia Romaniei fonduri consistente si pentru programul de finantare 2014-2020, insa trebuie dezvoltata o strategie eficienta, prin care sa poata fi atrasa o mai mare parte din banii europeni.
Sursa: Gabriela Kuhajda