Premierul Victor Ponta si-a exprimat astazi, 25 martie, in cadrul unei dezbateri privind fondurile europene, speranta ca la exercitiul financiar european 2014-2020 este ultima data cand Romania este „nedreptatita la nivel european”. Ponta a spus ca suma alocata Romaniei pentru acest exercitiu bugetar inseamna „foarte putini bani”.
„Sa fim pregatiti sa folosim banii, fara insa a ne crea iluzii legate de cat de multi bani are Romania pentru 2014-2020. Are foarte putini. 21 de miliarde de euro in sapte ani pe o matematica simpla inseamna 3 miliarde de euro. Ganditi-va la necesitatile Romaniei in toate domeniile. Sper ca de data aceasta sa fie ultima data cand Romania a fost nedreptatita la nivel european”, a afirmat premierul.
El a precizat insa ca nu face aceasta afirmatie ca un repros, deoarece acest lucru nu ar mai folosi la nimic acum, dar este „o atentionare” ca nu vor putea fi rezolvate toate problemele Romaniei cu fondurile europene alocate in perioada 2014-2020. Pe de alta parte, Ponta a dat exemple de state care au primit alocari mai mari raportat la populatie.
„Romania a primit in aceasta alocare 21 de miliarde la o populatie oficiala de 21 de milioane, deci, cam 1.000 de euro pentru fiecare locuitor. (…) Cehia a primit la 10 milioane de locuitori 20 miliarde euro. Ungaria, 20 de miliarde, cat Romania, cu o populatie la jumatate. Portugalia — 19,6 miliarde, la o populatie la jumatate. (…) Polonia, cu care tot ne comparam, are 72,7 miliarde, deci aproape de patru ori. Pana si Croatia, care a intrat dupa noi, are o suma dubla raportata la numarul de locuitori decat Romania”, a aratat Ponta.
Seful Executivului a spus ca din suma totala alocata pe partea de infrastructura Romania a primit aproximativ 5,7 miliarde euro si a explicat ca din acesti bani nu pot fi rezolvate toate problemele sectorului.
„Fiecare roman, pe buna dreptate de altfel, vrea sa treaca autostrada prin fata casei lui. si eu as vrea sa treaca pe la Baia de Fier autostrada. Partea proasta este ca nu fiecare roman, mai ales om politic, indrazneste sa le spuna romanilor ca nu se poate acest lucru. (…) Eu o sa am rolul neplacut de a spune oamenilor adevarul despre cat se poate face cu fonduri europene si cat trebuie sa finanteze Romania”, a sustinut premierul.
De asemenea, el a aratat ca pentru zona de mediu, au fost alocate 3 miliarde de euro, in conditiile in care solicitarea Ministerului Mediului „ca prioritati si necesitati absolute” a fost de 14 miliarde de euro.
Pentru crearea de locuri de munca si dezvoltarea Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca au fost alocate, potrivit lui Victor Ponta, 1,2 miliarde de euro iar pentru asistenta sociala pentru persoanele defavorizate si programele de integrare a romilor, 1 miliard de euro.
Totodata, Ponta a declarat ca, in ceea ce priveste educatia, a fost alocat 1 miliard de euro pentru formarea profesorilor si 350 de milioane de euro pentru infrastructura. Aproximativ 800 milioane de euro au fost repartizati pentru capacitate administrativa locala si asistenta tehnica, in timp ce aceeasi suma va merge catre IMM-uri si parcuri tehnologice.
Alte zone catre care merg fondurile europene in perioada 2014-2020 sunt, conform afirmatiilor premierului, dezvoltarea urbana plus zone istorice, culturale si turism (aproximativ 3 miliarde de euro), drumuri judetene (1 miliard de euro), cercetare (700 de milioane de euro), IT (500 de milioane de euro), cadastru rural (300 de milioane de euro).
Sursa: Agerpres