Romania a atras in acest an din fondurile europene destinate agriculturii si dezvoltarii rurale circa 2,35 miliarde de euro, o suma foarte apropiata de obiectivul propus pentru 2013, de 2,5 miliarde de euro, a declarat, joi, 5 decembrie, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la o conferinta de profil.
„In acest moment suntem undeva la 2,35 miliarde de euro atrase, foarte aproape sa ne atingem obiectivul pe care ni l-am propus pentru 2013, respectiv 2,5 miliarde de euro pe plati directe si pe dezvoltare rurala. APIA (Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura n.r) si APDRP (Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit n.r) fac eforturi extraordinare in aceste zile pentru a plati toate sumele pe care ni le-am propus si chiar sa depasim cele 2,5 miliarde de euro. Sigur, asteptarile au fost mult mai mari, mai ales pe zona de investitii, unde cred ca se putea mai mult daca si agentii economici aveau capacitate mai mare de absorbtie”, a spus ministrul Agriculturii.
Acesta a precizat ca gradul de absorbtie pe fondurile de dezvoltare rurala s-a imbunatatit cu 14% in 2013, in momentul de fata ajungand la 63%. „In acest an gradul de contractare pe fondurile de dezvoltare rurala au ajuns la 90% si, daca vom reusi sa contractam pana la finele anului toate proiectele, putem ajunge la un grad de 108%. Gradul de absorbtie pe fondurile de dezvoltare rurala s-a imbunatatit cu 14% in 2013, in momentul de fata ajungand la 63%. Numai in acest an au fost contractate 19.500 de proiecte, cu o valoare de 350 de milioane de euro, din 35.000 de proiecte depuse. (…) Cred ca actualul program (n.r PNDR) pe care ne pregatim sa il incheiem in acest an a fost un succes si sper sa il ducem la bun sfarsit, dar trebuie sa avem grija sa si implementam, pana la finele lui 2015, toate proiectele contractate”, a adaugat Daniel Constantin.
Potrivit datelor APDRP, pana la data de 3 decembrie 2013, au fost platite beneficiarilor romani 5,7 miliarde de euro din fondurile alocate de UE pentru PNDR 2017-2013, procentul de absorbtie a fondurilor nerambursabile acordate prin PNDR fiind de 63%.
De la demararea programului in 2008, APDRP a gestionat 144.235 cereri de finantare, in valoare de 18 miliarde de euro. Pana la aceasta data au fost selectate pentru a primi finantare 90.282 proiecte, prin care s-au solicitat 6,4 miliarde de euro, ceea ce reprezinta un grad de angajare de 105,16% a fondurilor publice, respectiv finantarea UE si cofinantarea Guvernului Romaniei, disponibile pentru proiecte de investitii.
Sursa: Agerpres