Vezi VIDEO
Ministerul Sanatatii a acordat in acest an sectiilor de neonatologie doar jumatate din banii alocati in 2013 pentru ingrijirea copiilor veniti pe lume inainte de termen. Bazandu-se pe fonduri importante care ar urma sa fie alocate in cea de a doua parte a anului, la Spitalul Judetean de Urgenta „Dr. Constantin Opris” Baia Mare au fost directionati de la nivel central bani care ar ajunge doar pentru cateva zeci de cutii de lapte praf si aminoacizi.
Finantarea a fost redusa deoarece incepand din luna august Programul National de Sanatate a Femeii si Copilului ar urma sa fie sustinut integral din bugetul Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate. Ministerul a facut planificarea bugetara doar pentru sase luni, iar sumele alocate sunt mult mai mici comparativ cu anul trecut.
Anul acesta, Sectia de Neonatologie a Spitalului Judetean de Urgenta „Dr. Constantin Opris” Baia Mare a primit suma de 2.000 lei, bani care ajung doar pentru lapte praf si aminoacizi. Banii necesari pentru medicatie, alimente speciale si tratamente pentru prevenirea anemiei si rahitismului vor proveni din economiile facute in anul precedent.
„Pentru anul trecut sumele au fost ceva mai mari, dar pentru acest an am primit, incepand cu semestrul al doilea, 2.000 lei. Asta inseamna ca putem sa achizitionam circa 30 de cutii de lapte praf, formula speciala prematuri, si o cantitate similara de aminoacizi, dar nu mai putem cumpara si albumina. Din fericire, intotdeauna ne gospodarim, pentru ca stim ca banii vin tarziu si vin putini, in asa fel incat sa ne ramana cate ceva din anul precedent, sa nu ramanem descoperiti”, a declarat Laura Veronescu, seful Sectiei de Neonatologie.
In 2013, la Spitalul Judetean Baia Mare, s-au nascut prematur 187 de copii, dintr-un total de circa 2.000 de nasteri, ceea ce reprezinta o proportie de 9%. Costurile unui copil nascut inainte de termen difera de la un caz la altul, spun specialistii, dar pot ajunge chiar si la peste 20.000 lei pentru un singur pacient.
„Costurile difera de la prematur la prematur, in functie de varsta de sarcina si de greutatea la nastere, dar sunt costuri mari, substantiale. Pot sa va dau cateva exemple. Cei care stau mult, pentru ca au o greutate mica, consuma mult, astfel, cu un copil care a stat la noi 59 de zile am cheltuit 19.690 lei”, a explicat Laura Veronescu.
Medicii atrag atentia ca reducerea acestor fonduri ar putea duce la o crestere ingrijoratoare a mortalitatii infantile, astfel ca singura salvare a acestor copii par a fi rectificarile bugetare, care ar putea umple golurile din vistieriile spitalelor.
Sursa: Tania Purcaru