Bugetul prefecturilor a fost suplimentat cu 2.000 de lei pentru cheltuielile suplimentare, in vederea organizarii referendumului national. In schimb, s-a stabilit ca pentru referendumul organizat in aceeasi zi cu alegerile prezidentiale, respectiv in 22 noiembrie, sa fie utilizata aceeasi infrastructura electorala: un singur birou electoral, aceleasi sectii de votare si stampile cu mentiunea ,,votat”.
In cadrul videoconferintei cu prefectii, secretarul de stat din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, Mihai Capra, a anuntat suplimentarea cu 2.000 de lei a bugetului Prefecturilor pentru cheltuielile ocazionate de organizarea referendumului national, respectiv procurarea de camere web, tus, urne de vot. Pentru referendum vor fi folosite aceleasi sectii de votare si acelasi biroul electoral judetean.
„Masurile de organizare si desfasurare a referendumului national, convocat prin decret prezidential la data de 22 noiembrie, stabilesc ca acesta se va desfasura simultan cu scrutinul pentru alegerea Presedintelui Romaniei. In aceste conditii va fi utilizata aceeasi infrastructura electorala (un singur birou electoral, aceleasi sectii de votare, sectii de votare speciale, timbre autocolante, stampile cu mentiunea «votat», stampile de control, stampile ale birourilor sectiilor de votare). Doar urnele de vot folosite in cadrul procesului electoral vor fi diferite: pentru alegerea Presedintelui Romaniei, respectiv pentru referendumul national”, a precizat prefectul Sandu Pocol.
La referendum vor exista doua buletine de vot: unul pentru prima intrebare – „Sunteti de acord cu trecerea la un Parlament unicameral in Romania ?” – si al doilea buletin de vot pentru intrebarea: „Sunteti de acord cu reducerea numarului de parlamentari la maximum 300 de persoane ?”.
In ceea ce priveste urna mobila, aceasta va fi folosita doar in sectiile de votare si doar pe raza arondata fiecarei sectii de votare. Cetatenii care voteaza in alte sectii decat cele la care sunt arondati au obligatia ca, pe langa mentiunea ca nu au mai votat intr-o alta sectie de votare pentru alegerea presedintelui, sa precizeze ca nu si-au mai exprimat votul nici pentru referendum.
De asemenea, printr-o Hotarare de Guvern, a fost modificat modelul copiei de pe lista electorala permanenta, modelul tabelului electoral ce va fi completat cu datele cetatenilor care isi exercita dreptul de vot in sectiile speciale sau care sunt omisi din listele electorale permanente. Schimbari au fost operate si in cazul modelului tabelului electoral ce va fi completat cu datele alegatorilor care vor vota la urna speciala.
Referitor la desemnarea presedintilor si loctiitorilor acestora din sectiile de votare, prefectul Sandu Pocol a declarat ca lista cu juristii propusi pentru desemnarea acestor persoane va fi inaintata in cursul zilei de maine, 28 octombrie, la Autoritatea Electorala Permanenta. Dupa avizarea listei, presedintii si loctiitorii acestora se va face in sedinta publica, prin tragere la sorti, de catre presedintele Tribunalului Maramures.
Sursa: Camelia Tocaci