Vezi VIDEO
Agentii economici maramureseni sunt reticenti in privinta calificarii la locul de munca a ucenicilor. Anul acesta, niciun angajator din judet nu a incheiat un contract de ucenicie. Oficialii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Maramures (AJOFM) spun ca de vina e birocratia din sistem, care ingreuneaza demersul agentilor economici de a opta pentru formarea profesionala a angajatilor la locul de munca.
La initiativa angajatorilor, la locul de munca se poate realiza formarea profesionala a muncitorilor, in baza unui contract de ucenicie. In Maramures sunt insa putini agenti economici care se arata interesati de incheierea unui astfel de contract.
In acest an, doar sase firme si-au exprimat intentia de a forma ucenici la locul de munca. E vorba despre agenti economici care au ca activitate prelucrarea lemnului, reparatii de autovehicule, productia de mobila sau confectiile. Deocamdata insa nu a fost parafat niciun contract de ucenicie, in timp ce anul trecut au fost incheiate mai putin de zece documente de acest fel.
„Anul trecut au fost incheiate mai putin de zece contracte de ucenicie. Sa stiti ca in Germania, Italia, ucenicia la locul de munca este extrem de solicitata. Faptul ca ucenicul, persoana se califica la locul de munca cu tehnologia angajatorului, invata acolo si ia si un salariu, este si productiv la locul de munca, asta ajuta mult economia si angajatorul in primul rand”, a declarat directorul executiv al AJOFM Maramures, Oana Osanu.
Reprezentantii AJOFM motiveaza ca lacunele legislative sunt cele care ii determina pe agentii economici sa nu fie interesati de formarea profesionala a ucenicilor. Pentru ca e nevoie de prea multe demersuri care sa le dea sansa sa ii califice pe muncitori la postul oferit, angajatorii evita aceasta procedura.
„Din pacate, legislatia nu este suficient de motivanta pentru angajatori ca sa opteze pentru aceasta posibilitate de calificare la locul de munca prin ucenicie. Ucenicia este inca birocratica. Foarte multe autorizari, este nevoie ca firma care angajeaza ucenici sa fie furnizori de formare, sa existe pe piata un centru de evaluare a competentelor in meseria respectiva. Sunt multe conditii care ingreuneaza acest lucru”, a mai explicat Oana Osanu.
Nici macar subventia de 300 de lei oferita angajatorilor pentru calificarea ucenicilor nu e motivanta, deoarece acestia sustin ca pregatirea teoretica si practica implica mult mai mari cheltuieli. Conform legislatiei, ucenicia la locul de munca reprezinta formarea profesionala realizata in baza unui contract de ucenicie la locul de munca. Ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru nivelurile 1, 2 si 3 de calificare.
Sursa: Camelia Tocaci