Vezi VIDEO
Cursurile de coafura, lucrator comercial sau inspector resurse umane sunt in topul preferintelor maramuresenilor care doresc sa se orienteze spre un alt domeniu de activitate. De la inceputul acestui an, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Maramures (AJOFM) a organizat 11 cursuri de formare profesionala. La finalul specializarilor, o mare parte din absolventi spera sa-si gaseasca un loc de munca pe piata autohtona, insa altii se vor orienta spre ofertele din strainatate, in conditiile in care diplomele le sunt recunoscute in Uniunea Europeana.
Un buget de 200.000 de lei a fost alocat de la nivel central pentru cursurile de formare profesionala, organizate de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Maramures. Cu banii repartizati, institutia a derulat pana acum 11 cursuri, iar pana la finele acestui an se doreste organizarea a inca aproximativ 6-7 specializari, mai ales ca exista numerosi doritori.
Printre altele, maramuresenii au avut sansa sa se inscrie la cursuri de calificare pentru administrator pensiune turistica, electrician in constructii, coafura-manichiura, frizerie, lucrator comercial, inspector resurse umane, iar in viitor se doreste sa fie organizate cursuri pentru bucatar, lucrator in tamplarie, lucrator in cresterea animalelor si lucrator in cultura plantelor.
“Anul acesta cele mai multe solicitari le-am avut pentru cursurile de coafura, pentru lucrator comercial si foarte multe solicitari au fost pentru inspector resurse umane. Unele sunt cursuri de calificare, altele de specializare sau perfectionare, vin sa completeze competentele persoanele respective, astfel incat sa le creasca sansele de angajare. Cursul de limba germana, care inca e in derulare, a fost de asemenea foarte solicitat”, a afirmat directorul executiv al AJOFM Maramures, Oana Osanu.
Oficialii AJOFM au aratat ca absolventii cursurilor sunt monitorizati pentru o perioada de circa 6 luni, pentru a se vedea daca acestia isi gasesc un job. Anul trecut, cam 60 % dintre cei care au finalizat un curs de formare profesionala au reusit sa se integreze pe piata muncii autohtone. Altii au ales insa calea strainatatii.
„Anul trecut, din cei aproximativ 300 de absolventi, am avut un procent de aproape 60% angajati. Unii dintre cei care urmeaza cursuri de barman, ospatar, bucatar, se orienteaza spre piata europeana, au sanse de angajare acolo, diplomele fiind recunoscute in Uniunea Europeana”, a precizat Oana Osanu.
La nivel national, in primele luni ale acestui an, un numar de 2.236 de romani au reusit sa se reintegreze pe piata fortei de munca dupa ce au urmat un curs gratuit de formare profesionala. In general, persoanele cu varsta intre 25 si 45 de ani sunt mult mai flexibile in ceea ce priveste dobandirea unei noi calificari, se arata intr-un raport al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca. Peste 50% dintre noii angajati sunt din aceasta categorie de varsta.
Sursa: Camelia Tocaci