Vezi VIDEO
O subventie de 300 de lei pe luna vor primi angajatorii care vor accepta sa-si formeze la locul de munca viitorii salariati. Pana acum, ucenicii n-au fost deloc in atentia agentilor economici, dovada ca in ultimii doi ani in judetul Maramures n-a existat nicio cerere din partea angajatorilor pentru incheierea unui contract de ucenicie. Oficialii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Maramures (AJOFM) spera ca totusi in perioada urmatoare va creste interesul pentru formarea profesionala a adultilor la locul de munca, avand in vedere ca legea a devenit mult mai permisiva.
Din luna noiembrie au intrat in vigoare noile modificari la legea uceniciei. Angajatorii vor avea astfel posibilitatea sa apeleze la formarea profesionala la locul de munca a persoanelor care au implinit minim 16 ani. Conform noilor modificari nu mai exista restrictii in cazul varstei maxime a ucenicilor cu care se incheie un contract.
“Angajatorii au posibilitatea de a-si forma propriul personal chiar la locul de munca din cadrul companiei angajatorului respectiv. Acest lucru poate oferi angajatorului posibilitatea de forta de munca calificata si sa faciliteze integrarea profesionala a persoanelor care au minimum 16 ani.Nu mai exista conditia de varsta maxima de 26 de ani. Aceasta conditie a fost eliminata. Poate sa fie ucenic orice persoana care are minim 16 ani. Pot fi ucenici si la 50 de ani, si la 60 de ani”, a afirmat directorul executiv al AJOFM Maramures, Oana Osanu.
Contractul de ucenicie se incheie pe durata determinata de catre angajator, care poate sa fie persoana juridica, dar si persoana fizica cu drept legal de angajare. Angajatorul care incheie contract de ucenicie, pe perioada derularii acestuia, respectiv de 12, 24 sau 36 luni, poate solicita si beneficiaza de o subventie de 300 de lei lunar.
“Pot angaja un ucenic sa-l formeze la locul de munca. Ce presupune asta? Presupune incheierea unui contract de ucenicie pe o perioada determinata, in functie de nivelul de calificare. Nivelele sunt 12 luni, pentru nivelul de calificare 1, de exemplu lucrator cresterea animalelor, finisor in constructii. Daca e de nivel 2, contractul de formare profesionala va fi de 24 de luni. Un exemplu este calificarea de zidar, pietrar sau electrician in constructii. Pentru nivelul 3 de calificare, contractul de ucenicie se va incheia pe o perioada de 36 de luni”, a spus Oana Osanu.
Legea s-a modificat si in privinta modului in care se face formarea profesionala. Daca pana acum era obligatoriu ca acel coordonator al ucenicului sa detina un atestat special, acum s-a eliminat aceasta conditie. Astfel, ucenicul poate avea coordonator la locul de munca un angajat care are cel putin un an de activitate in institutia respectiva.
Sursa: Camelia Tocaci