Vezi VIDEO
Federatia Sanitas pregateste forta de munca pentru strainatate. In cadrul unui proiect care beneficiaza de finantare europeana, peste 120 de femei din Maramures vor putea dobandi o diploma in profesii precum: pedagog de recuperare, maseur, infirmier sau ingrijitor copii. Sindicalistii Sanitas sustin ca participantii la cursuri vor avea sansa sa se integreze mai usor pe piata autohtona a muncii. De cealalta parte, cursantii recunosc insa ca iau in calcul varianta de a pleca in strainatate.
In 2012 au fost organizate ultimele cursuri de calificare de catre Sanitas Maramures. Sindicalistii si-au propus acum sa reia pregatirile profesionale ale angajatilor din sistemul sanitar. In acest context, in cadrul unui proiect finantat din fonduri europene numit „Sanse egale pentru acces in cariera”, la nivel national vor fi organizate cursuri de calificare pentru 1.500 de persoane. Din Maramures sunt vizate 125 de femei. La acestea se adauga alte 60 de persoane care vor avea posibilitatea sa obtina creditele de Educatie Medicala.
„Ne-am propus ca in cadrul judetului Maramures sa asiguram femeilor in mare parte care se afla intr-o situatie defavorizata sa le asiguram calificarea in cateva profesii de nivel 1, 2 si 3. As aminti aici calificarile de maseur, pedagog de recuperare, infirmiera, ingrijitor copii la domiciliu, sunt calificarile pentru care vor putea opta femeile. Ne-am propus sa asiguram calificarea pentru 125 de femei, respectiv pentru colegii asistenti medicali”, a declarat liderul Sanitas Maramures, Mircea Ciocan.
La finalul cursurilor, absolventele vor primi un certificat recunoscut de Ministerul Muncii, dar si subventii constand in „sume consistente”, dupa cum promit liderii Sanitas. Sindicalistii sunt de parare ca participantii la cursuri vor avea mai multe sanse de angajare in spitalele din tara si nu iau in calcul varianta ca acestia sa se orienteze spre unitati similare din alte tari.
„Faptul ca se doreste o recalificare si implicit acordarea unei noi sanse pentru insertie profesionala in tara noastra, cred ca optiunea va fi de a ramane in tara noastra”, a precizat Mircea Ciocan.
De cealalta parte, cursantele spun ca pentru ele aceasta pregatire profesionala este benefica si nu exclud posibilitatea ca in viitor sa lucreze peste hotare, mai ales ca acolo salariile sunt mai mari.
„Ar fi o oportunitate pentru a ne imbogati cunostintele si nu se stie niciodata ce ne rezerva viitorul si cand ne vor fi aceste cursuri de folos, avand in vedere posibilitatea de a ne gasi un loc de munca in strainatate”, a spus una dintre participantele la cursuri, Eniko.
O alta cursanta sustine ca „este o oportunitate foarte buna pentru noi, asistentii medicali, si mai ales pentru cei tineri care termina acum scolile postliceale sau facultatile. Vedeti ca in ultimul timp tot mai multi asistenti se orienteaza spre a merge sa lucreze in strainatate unde cu siguranta se plateste mai bine si au mai multe oportunitati acolo. Este o varianta foarte buna chiar”.
Cursurile, care sunt gratuite, vor fi demarate din luna august. Liderii Sanitas au mai precizat ca au stabilit specializarile pentru care vor face pregatiri profesionale in urma unui sondaj realizat chiar printre angajatii din spitale.
Sursa: Camelia Tocaci