Vezi VIDEO
Cinci cursuri de formare profesionala au fost demarate deja, de la inceputul anului, de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM). Pana la sfarsitul lui 2013, oficialii institutiei se gandesc sa finalizeze cel putin 20 de cursuri de calificare.
Cu toate acestea, sindicalistii maramureseni nu sunt deloc optimisti cand vine vorba despre posibilitatile de angajare a celor care participa la aceasta pregatire, aratand ca piata locurilor de munca e instabila.
Agentia Judeteana pentru ocuparea Fortei de Munca asteapta sa i se comunice de la nivel central bugetul care va fi prevazut in acest an pentru cursurile de calificare. Pentru a le da o sansa somerilor sa se recalifice, la nivelul institutiei au fost puse la cale deja cinci cursuri.
„Am demarat cinci cursuri de formare profesionala, legea permitandu-ne sa angajam o parte din bugetul pe anul trecut. Am demarat cursul de administrator de pensiune turistica in Moisei, cursul de lucrator in comert, inspector resurse umane, este in pregatire cursul de instalator instalatii sanitare si ne-am autorizat anul acesta pentru prima data pentru coafura-manichiura-pedichiura, frizerie. In aceasta profesie fiind foarte multe solicitari, am considerat ca este necesar sa ne autorizam si avem deja o grupa si jumatate”, a declarat directorul executiv al AJOFM Maramures, Oana Osanu.
Conducerea AJOFM a mai aratat ca in asteptare de cursanti este si un curs destinat celor care vor sa lucreze ca sudori. Numai ca aceasta meserie pare sa fie tot mai putin cautata de tineri, pe considerentul ca e dificila si periculoasa. In plus, o oferta exista si pentru cei care vor sa dobandeasca diploma de electrician in constructii. Pana la finele anului, cei de la AJOFM si-au propus sa finalizeze cel putin 20 de cursuri de calificare.
Oferta AJOFM nu e deloc una incurajatoare pentru scaderea numarului de someri, considera sindicalistii. Acestia au aratat ca la finele acestor pregatiri profesionale, cei mai multi cursanti nu reusesc sa se angajeze, desi conform legislatiei, 60 % dintre cei care au absolvit cursurile ar trebui sa se incadreze in munca. Pe de alta parte, alte persoane care urmeaza cursurile prefera sa mearga sa lucreze, dupa absolvire, in strainatate.
„Ar trebui sa se coreleze cu piata muncii. Piata muncii este foarte schimbatoare de la o zi la alta, astfel incat ne putem afla in situatia sa finalizam un curs, iar dupa ce l-am finalizat ne vom trezi ca avem doar un document in buzunar si atat. Nu numai ca omul ramane fara loc de munca, practic nu mai este incurajat sa se reprofileze pe alta meserie, tot timpul ar trebui sa ne orientam pe meseriile care sunt solicitate”, a precizat liderul Cartel Alfa Maramures, Florin Hossu.
Liderul de sindicat a adaugat ca deocamdata sindicatele evita sa demareze cursuri de formare profesionala, din cauza ca platile venite pe linia POSDRU sunt inghetate, in ciuda informatiilor care circula la ora actuala cum ca fondurile au fost deblocate.
Sursa: Camelia Tocaci