Casa de Asigurari de Sanatate Maramures a eliberat pana acum 13 formulare E112 care permit pacientilor sa se deplaseze in tarile din comunitatea europeana pentru tratament medical de specialitate. Cei mai multi beneficiari ai formularului au fost copiii, care au fost dusi pentru diverse interventii in spitale din Franta, Austria, Germania, Italia si Ungaria.
Din 2007 si pana in prezent, 13 pacienti din Maramures au beneficiat de formularul E 112 eliberat de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Maramures, dupa cum a declarat purtatorul de cuvant al CAS Maramures, Claudia Ganea.
Formularul E 112 se elibereaza inainte de plecarea persoanei la tratamentul planificat. Acesta se poate elibera si dupa plecarea persoanei, dar numai daca din motive de forta majora nu a putut fi eliberat anticipat.
Formularul se emite in baza Regulamentului Consiliului European. Pentru a putea fi trimisi la tratament in tarile Comunitatii Europene, trebuie indeplinite doua conditii: ”tratamentul respectiv se regaseste printre serviciile medicale prevazute in pachetul de servicii de baza de care beneficiaza asiguratii din sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania sau acest tratament nu i se poate acorda in intervalul de timp necesar in mod normal pentru obtinerea tratamentului respectiv in Romania, luand in considerare starea curenta de sanatate a persoanei solicitante si evolutia probabila a bolii”, a precizat Claudia Ganea.
Persoana care are nevoie de formularul E 112 trebuie sa depuna o cerere scrisa la Casa de Asigurari de Sanatate unde este luata in evidente ca fiind asigurata. Cererea trebuie sa fie insotita de o copie a actului de identitate sau a certificatului de nastere, in cazul copiilor cu varsta sub 14 ani.
De asemenea, e nevoie de un referat medical care sa contina recomandarea pentru efectuarea tratamentului in strainatate, precum si dosarul medical din care sa rezulte diagnosticul.
”Trebuie precizat in mod explicit si argumentat motivul pentru care acest serviciu medical nu poate fi acordat intr-un interval de timp normal intr-o unitate sanitara din Romania. Dosarul medical trebuie intocmit de un medic sau o unitate sanitara aflata in relatii contractuale cu o casa de asigurari de sanatate din Romania. Toate aceste documente trebuie să fie semnate si stampilate”, a atras atentia Claudia Ganea.
In dosar e nevoie sa fie inclusa si o confirmare scrisa din partea unitatii sanitare din statul membru UE in care se intentioneaza efectuarea serviciului medical cu privire la disponibilitatea acesteia de a acorda respectivul serviciu medical in perioada indicata de persoana solicitanta.
Sursa: Camelia Tocaci