Romanii si bulgarii vor circula liber in UE de la 1 ianuarie, iar unii se vor indrepta spre Germania, un lucru ce prezinta atat oportunitati cat si riscuri, pentru ambele parti, insa temerile germanilor pe aceasta tema sunt respinse de catre experti.
Folosind o retorica dura pentru a avertiza cu privire la un aflux de imigranti, inclusiv etnici sinti si romi din Romania si Bulgaria, care ar slabi sistemul social al Germaniei si i-ar invada piata muncii, opiniile scepticilor sunt gazduite in tabloide, relateaza Deutsche Welle in pagina electronica.
Dorothee Frings critica aceasta abordare ca „lipsita de obiectivitate”. Ea „strica climatul social”, este de parere profesorul de dreptul muncii la Universitatea Niederrhein, adaugand ca este extrem de important ca politicienii si media sa se abtina sa abordeze problema din perspectiva „migratia saraciei” si „vin tiganii”. Este vorba doar despre migrarea fortei de munca, subliniaza ea, insistand asupra facptului ca „acest lucru corespunde proiectului european de piata deschisa”.
Andreas Pott, directorul Institutului pentru Cercetarea Migrarii si Studii Interculturale de la Univesitatea Osnabrück (IMIS), este de acord ca premisele abordarii respective sunt nefondate. „Se mizeaza mult pe inducerea unei panici”, subliniaza el. Pott evoca miscari migratorii masurabile dupa aderarea Greciei, Portugaliei, Spaniei si Poloniei la UE, insa insista asupra faptului „afluxul scade dupa cativa ani”.
Germania a intampinat dificultati in a accepta migrarea ca un fapt, releva el, adaugand ca dezbaterea asupra imigratiei este puternic influentata mai degraba de temeri decat de convingerea ca migrarea poate ajuta la construirea unei societati. Romania si Bulgaria au aderat la UE de la 1 ianuarie 2007, iar anularea in ianuarie a restrictiilor care le-au fost impuse de atunci, le va oferi cetatenilor celor doua tari drepturi sociale si de a munci depline, noteaza Potts. Mobilitatea muncii in UE nu este cu fenomen cu sens unic, avertizeaza el.
Germania are de castigat de pe urma migratiei, in contextul schimbarilor demografice, imbatranirii si diminuarii societatii, „migrarea fiind necesara”, este de parere expertul.
Pe fundalul ingrijorarilor ca bulgarii si romanii ar putea cere ajutoare sociale in masa, expertii subliniaza ca ei nu se asteapta la acest lucru. in realitate, statistici UE actuale arata ca, in 2012, abia 9% dintre romanii si bulgarii care traiau in Germania au cerut ajutoare sociale, un nivel cu mult inferior mediei (15,9%) in cazul intregii populatii migratorii si doar putin peste nivelul de 7,4 al germanilor care primesc ajutoare sociale.
Frings l-a citat pe presedintele german Joachim Gauck atunci cand a fost invitata sa comenteze afirmatii potrivit carora „minoritatile sinti si roma, care ocolesc munca si au multi copii”, sunt cele care se indreapta spre Germania. Gauck a declarat ca stigmatizarea unui grup de persoane si negarea capacitatii acestuia de a se integra este o „continuare a unei traditii profane, de secole, de discreditare, ostracizare si persecutie”.
Dorinta de a trai o viata mai buna intr-o tara straina nu este deloc inacceptabila, apreciaza Pott. Din contra, „arata potentialul inovatiei”, un lucru adevarat pentru emigrantii germani in Satele Unite si in egala masura pentru migrantii in UE din prezent, adauga el. Expertul este de acord, insa, cu faptul ca libertatea circulatiei este mai dificil de implementat decat mobilitatea bunurilor, liberul acces la servicii ori libertatea de a crea o afacere, toate realitati in numeroase parti ale UE.
Pott denunta o tendinta pe care afirma ca a observat-o in ultimii zece ani in Germania, si anume perceperea imigrantilor prin prisma beneficiului pe care-l aduc societatii germane. Una este ca o tara sa isi formuleze interesele si cu totul alta ca oamenii sa fie clasati pe criterii de utilitate, sa fie stigmatizati sau acuzati ca traiesc pe spinarea altora, avertizeaza expertul in migrare. Acesta este un punct de vedere „inuman”, denunta el, subliniind ca aceasta opinie nu doar ca desconsidera cererea de imigranti la toate nivelurile societatii, ci ignora faptul ca migrantii evolueaza.
Expertul in domeniul migrarii indeamna, astfel, la demolarea urgenta a barierelor care afecteaza procesul integrarii in Germania. Este necesar ca oamenii sa priveasca situatia dintr-o noua perspectiva si sa-si dea seama ca traiesc intr-o „societate caracterizata prin si de catre migratie, este o problema sociala care priveste pe toata lumea”.
Sursa: Mediafax