Campionatul European de fotbal – EURO 2024, găzduit de Germania, debutează vineri, cu partida dintre selecţionata ţării gazdă şi Scoţia, la Munchen, de la ora 22:00, în Grupa A.
EURO 2024 reuneşte 24 de echipe în şase grupe a câte patru formaţii, între care şi România, care va juca în Grupa E, alături de Belgia, Ucraina şi Slovacia. România va debuta pe 17 iunie, împotriva Ucrainei, la Munchen, iar apoi va mai înfrunta selecţionatele Belgiei, pe 22 iunie la Koln, şi Slovaciei, pe 26 iunie la Frankfurt.
Pentru România este a şasea participare la Campionatul European, după cele din 1984, 1996, 2000, 2008 şi 2016.
România va fi reprezentată la EURO 2024 şi de o brigadă de arbitri, formată din Istvan Kovacs (arbitru de centru), Vasile Marinescu, Ovidiu Artene (arbitri asistenţi) şi Cătălin Popa (arbitru VAR).
Fiecare echipă va disputa trei meciuri în grupă, întâlnind o singură dată fiecare adversar. După aceste meciuri, primele două echipe din fiecare grupă se vor califica în optimile de finală, alături de cele mai bune patru echipe de pe locul trei.
În caz de egalitate între cel puţin două echipe din aceaşi grupă, ele vor fi departajate – în ordine – conform numărului de puncte, golaveraj şi numărul de goluri înscrise în confruntările directe.
Aşa cum s-a întâmplat de la reluarea fotbalului după întreruperea din cauza pandemiei de Covid-19, cinci înlocuiri sunt admise de fiecare meci, iar o şasea fiind posibilă în caz de prelungiri la meciurile cu eliminare directă.
UEFA a permis, totodată, selecţionerilor să convoace 26 de jucători în loc de 23, toţi putând figura pe fiecare foaie de meci.
La capitolul premii, UEFA prevede să distribuie 331 de milioane de euro celor 24 de participante, la fel ca pentru ediţia din 2020, începând de la 9,25 milioane de euro pentru prezenţa în grupe până la 28,25 milioane de euro pentru câştigătoarea trofeului, dacă obţine victorii şi în cele trei meciuri din grupă.
Pe lângă suma de 9,25 milioane de euro pentru participare, victoria în faza grupelor este răsplătită cu un milion de euro, iar egalul cu 500.000 de euro. Calificarea în optimi aduce un bonus de 1,5 milioane de euro, iar pasul către sferturi de finală încă 2,5 milioane de euro. Semifinalistele vor primi încă patru milioane de euro. Echipa învinsă în finală încasează cinci milioane de euro, iar campioana va primi opt milioane de euro.
Spania este singura echipă care şi-a păstrat titlul (2008 şi 2012). RFG, victorioasă în 1972, a eşuat în această misiune în 1976, fiind învinsă în finală de Cehoslovacia (2-2, 5-3 la loviturile de departajare). Italia lui Gianluigi Donnarumma, campioana din 2021, va încerca să devină a doua naţiune care îşi păstrează coroana continentală.
Portughezul Cristiano Ronaldo este cel mai bun marcator din istoria Campionatului European, cu 14 goluri marcate începând din 2004, în faţa celor 9 ale lui Platini. Dintre cei mai buni marcatori încă activi, doar francezul Antoine Griezmann (6 goluri), belgianul Romelu Lukaku şi polonezul Robert Lewandowski (5 goluri fiecare) se pot apropia, alături de englezul Harry Kane (4 goluri).
Un alt record pentru Cristiano Ronaldo: cu 25 de meciuri, starul lusitan este jucătorul care a disputate cele mai multe meciuri la EURO, înaintea compatrioţilor săi Joao Moutinho şi Pepe (19), a germanului Bastian Schweinsteiger (18) şi a italienilor Leonardo Bonucci (18), Gianluigi Buffon (17) şi Giorgio Chiellini (17). Ronaldo va putea duce şi mai departe acest record, la turneul din Germania.