Vezi VIDEO – Balaj si o „dedicatie” FRF
Vezi VIDEO – Meseria de arbitru
La finele unui sezon in care Cristi Balaj a condus 28 de meciuri in Liga 1 (din 34 etape), a fost lansata propunerea de modificare in statut astfel incat arbitrii sa nu mai poata fi presedinti de AJF-uri. Doar ca din 42 de astfel de organisme, unul singur este prezidat de un arbitru. Baimareanul spune ca modificarea a fost facuta cu “dedicatie” si ca i se trage nu numai de la sinceritatea cu care le-a explicat unora de ce nu ii va vota la alegerile de la FRF, ci si de la anii de arbitraj in care unii conducatori nu au reusit sa ajunga la el. Daca modificarea va fi votata in adunarea generala si va fi obligat sa aleaga, atunci arbitrul FIFA spune ca va alege AJF Maramures si ca va privi cu seninatate spre cariera de arbitru pe care a avut-o, multumit de ceea ce a realizat.
O propunere de modificare de statut cu “dedicatie” de la FRF pentru Cristi Balaj
– 42 de asociatii de fotbal, un singur presedinte-arbitru. Modificarea propusa in statut vizeaza o incompatibilitate intre postura de presedinte al Asociatiei Judetene de Fotbal Maramures si cea de arbitru. O modificare cu „dedicatie” pentru Cristian Balaj?
– Nu arbitrez in fotbalul judetean, acolo unde sunt echipele „pastorite” de Asociatia Judeteana de Fotbal Maramures. Nu arbitrez in Liga a treia, acolo unde avem FC Municipal Baia Mare. In rest, conflict de interese nu exista din punctul meu de vedere, atata timp cat in Maramures nu exista echipa de Liga 1, asa ca pot sa arbitrez la acest nivel. Mai mult, avem un exemplu, Marius Avram si Valentin Avram: tatal lor este presedintele AMF Bucuresti. Ei pot arbitra Steaua – U Cluj sau Dinamo – Petrolul, asa cum au si arbitrat, iar a doua zi tatal lor sa fie ales sau nu de cei de la Dinamo sau Steaua. Aici vad eu un conflict de interese, dar acest „amanunt” nu a fost introdus in statut. Sau: la AJF Satu Mare avem un presedinte cu care sunt foarte bun prieten. A ajutat la consolidarea si la cresterea echipei Olimpia Satu Mare, care in acest moment este in Liga a doua. El poate sa fie observator la FC Bihor, UTA Arad, echipe care sunt adversare ale echipei din Satu Mare. Aceste conflicte de interese exista si sunt indiscutabil mai mari decat in cazul meu. Si atunci cred ca este normal sa ma deranjeze, mai ales ca eu am fost tot timpul foarte clar. Eu am vorbit cu domnul Chivorchian inainte de alegeri si i-am spus cateva dintre motivele pentru care nu-l voi vota. Mai mult decat atat, am fost elegant in exprimare, dar se pare ca nu m-a inteles. Si a propus aceasta modificare in statut. Va fi votata in adunarea generala. Va avea o surpriza… El nu a anticipat reactiile care vor urma. Eu de obicei prefer sa imi „spal rufele” in familie, dar in adunarea generala sunt decis sa spun niste cuvinte in urma carora sunt convins ca domnul Chivorchian va fi vazut de cei peste 200 de membri ai adunarii generale cu totul si cu totul alti ochi.
A condus cele mai multe meciuri in sezonul trecut de Liga 1
– Cum simtiti valul: este in favoarea dumneavoastra sau nu?
– Sunt tot felul de persoane acolo. Unele sunt apropiate de cei din federatie si voteaza dupa cum doresc acestia din urma, indiferent daca este sau nu bine pentru fotbal. Alte persoane nu realizeaza ce inseamna cu adevarat aceasta modificare. Indiferent, insa, daca va fi votata modificarea sau nu, eu la AJF Maramures voi ramane pentru ca imi place ceea ce am facut pana acum aici si imi place ceea ce fac in continuare. Am gasit si oameni cu care sa colaborez. Dezamagirea este, insa, infinit mai mare decat teama ce va urma. Sa spunem teama. Dar e vorba despre dezamagire in primul rand. Pentru ca sunt oameni pe care i-am ajutat. Pentru ca am incercat sa arbitrez cat se poate de bine si sa ajut fotbalul romanesc. Si atunci te simti dezamagit cand oameni carora le-ai intins o mana, carora le-ai demonstrat ca incerci sa fii cat se poate de impartial si de corect, cu toate greselile inerente care au aparut de-a lungul carierei (orice arbitru greseste si vedem asta si acum la Campionatul Mondial), reactioneaza astfel. Nu stiu in ce masura cei de la federatie isi asuma riscul de a pierde un arbitru care a condus cele mai multe meciuri in acest sezon. Intamplator am iesit si pe primul loc in baza notelor date de specialisti. Nu stiu in ce masura cei de la federatie isi permit sa piarda un arbitru care acum este dezamagit de modul lor de lucru. Le-am si spus ca sunt unii printre ei care chiar nu pot sa imi dea lectii de moralitate. Ocupa acum niste functii, au incercat sa ajunga la mine fiind conducatori de club si nu au reusit. Mai mult, in aceasta fosta calitate a lor de conducatori de club au facut lucruri care ar trebui sa ii tina departe de fotbal, nu sa ajunga sa conduca fotbalul romanesc.
Baimareanul asteapta raspuns de la Consiliul National de Combatere a Discriminarii
– Atacuri la adresa arbitrului Cristian Balaj au mai fost. Si unele chiar virulente. Dar parca atata dezamagire nu am simtit niciodata venind dinspre dumneavoastra.
– Nu sunt foarte afectat. Cei care au propus aceasta modificare acum nu stiu cum sa rezolve problema. Vin si spun acum ca este vorba despre o scapare care va fi remediata. Adunarea generala va decide. Din cei 42 de presedinti de AJF-uri, peste 30 sunt observatori. Si propunerea asta de modificare nu m-ar mai fi deranjat daca erau mentionati si observatorii. Atunci as fi crezut ca sunt o victima colaterala, ca este spre binele fotbalului. Dar sa ii lasi pe observatori si le interzici doar arbitrilor… Puteau la fel de bine sa scrie in propunere direct Cristi Balaj! Asta este deja deplasat. Am depus o hartie si la Consiliul National de Combatere a Discriminarii si astept zilele acestea un raspuns scris, verbal l-am primit si imi este favorabil.
– Aceasta “dedicatie” vine de la faptul ca delegatia AJF Maramures a aratat foarte raspicat la alegeri care este pozitia aleasa?
– Suntem ardeleni: noi ce spunem respectam! Daca am spus ca il vom vota pe Gica Popescu nu puteam sa ne schimbam. Stiu ca in istoria tarii noastre exista episoade in care romanii au intors armele. Noi am aratat ca avem coloana. In momentul in care candidatul nostru a avut anumite probleme cu justitia, noi nu ne-am mai prezentat la vot pentru ca singura sansa sa nu iasa persoane pe care nu le voiam era sa nu iasa cvorumul. A iesit Burleanu, este foarte bine: avem o persoana care nu este compromisa din punctul nostru de vedere. Era, in viziunea noastra, un nou inceput. Dar, alegand sa colaboreze cu domnul Chivorchian, cred ca dupa cei doi pasi inainte facuti cu Burleanu s-a facut un mare pas inapoi pe care noi nu avem cum sa-l trecem cu vederea. Am spus ca nu-i vom vota pe Avram si Chivorchian. Nu stim cat de suparat este domnul Avram, dar vedem cat e de suparat domnul Chivorchian: nu degeaba a aparut si aceasta modificare a statutului adresata mie. Aceasta este situatia, vom vedea in 28 daca se va vota sau nu. Din punctul meu de vedere nu cred ca va fi votata. Am si sustinerea celor din Comisia de Arbitri, care au spus toti ca isi vor da demisia daca va fi votata. Nici nu stiu daca ar trebui sa ma bucur sau nu ca atatia oameni s-au aratat indignati. Am primit multe telefoane si e greu ca in zilele noastre un arbitru sa fie iubit si apreciat asa cum ma simt acum eu!
90 de minute, 11 km alergati si circa 600 de decizii
– Haideti sa vedem de ce sunteti dumneavoastra iubit si de ce probabil nu ar trebui sa renunte unii atat de usor la arbitrul Cristian Balaj. Patru finale de Cupa Romaniei conduse – cele mai multe, cele mai multe meciuri arbitrate in cea mai recenta editie de Liga 1 (28 in 34 de etape). Si spun aici doar doua repere interne. Dati-ne dumneavoastra cateva repere internationale.
– Primul meu meci important a fost Germania – Tara Galilor, un meci de calificare pentru Euro. Cu Germania vicecampioana mondiala in acel moment. In buna parte cea pe care o vedem in aceste zile la Campionatul Mondial. A fost atmosfera senzationala. Am arbitrat mai apoi AC Milan, care avea jucatori precum Ronaldinho, Zedorf, Ibrahimovic. Am condus FC Barcelona chiar in perioada in care aceasta echipa fantastica trecea prin cele mai bune momente. Atletico, Bayern – in calitate de arbitru aditional. Am avut doua turnee finale de Campionate Europene de tineret, la unul chiar in semifinala si am fost ales sa fiu al patrulea oficial la finala. Am adunat foarte multe meciuri si multi jucatori pe care i-am arbitrat la nationalele de tineret au ajuns la reprezentativele mari intre timp. Sunt amintiri frumoase pentru ca e greu sa ajungi la un asemenea nivel. Nu imposibil.
– Toata lumea vorbeste despre cat de mult se pregateste un fotbalist pentru un meci, despre cat de mult alearga intr-o partida. Prea putini, cred, se gandesc la cum se pregatesc arbitrii, la cat alearga ei intr-un joc, la cate decizii au de luat intr-o partida…
– In primul rand ai nevoie de autoritate si curaj. Apoi de stapanirea teoriei. De pregatire video pentru a avea anumite date si detalii pe care trebuie sa le iei in considerare si care nu trebuie sa iti scape. E mare diferenta intre ceea ce vedem in reluare la televizor si cum decurg lucrurile in timp real. E nevoie de pregatire fizica, indiscutabil. Un arbitru, daca doreste sa vada cat mai bine ce se intampla, trebuie sa alerge intr-un meci aproximativ 11 kilometri, mult mai mult decat multi dintre jucatorii de pe teren. Asta pentru ca noi trebuie sa fim tot timpul acolo unde este mingea. Daca respecti toate aceste lucruri, atunci e simplu: esti un arbitru bun. Avem in jur de 600 decizii pe care le luam intr-un meci, e usor sa iei intr-o anumita situatie o decizie gresita. Arbitrand doar poti sa iti dai seama ca lucrurile sunt ceva mai complicate decat le vedem atunci cand ne apucam de aceasta cariera…
“Nu am trecut oricum prin aceasta meserie”
– Revenim la adunarea generala a FRF si la decizia care va fi luata. Dumneavoastra spuneti ca modificarea nu va fi aprobata. Dar daca va fi? Daca “masina” va lucra in favoarea altora si nu a dumneavoastra?
– Zoli Szekely imi spunea cand a arbitrat ultimul lui joc ca se simte ca si cum ar fi fost eliberat din armata. Arbitrajul este frumos, dar au avut unii grija sa il prezinte ca pe oaia neagra a fotbalului romanesc. Ceea ce nu e chiar asa, pentru ca vedem echipele romanesti care joaca in strainatate si nu castiga nici cu arbitri straini. Sau vedem arbitri straini care vin in Romania si arbitreaza mult mai prost decat noi. Un lucru este cert: sunt convins ca, daca va fi sa nu mai arbitrez, privind inapoi, voi avea un sentiment de multumire pentru ca nu am trecut oricum prin aceasta meserie. Am fost un exemplu pentru multi tineri sau chiar pentru colegi de ai mei din Liga 1. Indiscutabil nu m-am facut de rusine, nu am facut de rusine Maramuresul si faptul ca pot sa ies pe strada, sa ma plimb prin orice oras si oameni care ma recunosc imi zambesc, vin sa imi stranga mana sau sa povestim despre fotbal, conteaza mult.
Sursa: Ramona-Ioana Pop