Vezi VIDEO
Baimarenii Cristian Balaj – arbitru FIFA si Zoltan Szekely – arbitru asistent FIFA reprezinta de departe in Maramures cele mai puternice argumente in favoarea unei cariere in arbitrajul de fotbal. Povestile lor sunt reale exemple de succes, care ii pot inspira pe tineri sa aleaga sa devina cavaleri ai fluierului. Pentru a-i atrage pe tineri spre arbitraj, au fost planificate popasuri in liceele baimarene. Primele vizite s-au consumat la Grupul Scolar „Gheorghe Lazar”, Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” si la Colegiul National „Vasile Lucaciu”. Vor urma si altele. Ieri au inceput cursurile pentru arbitri, in amfiteatrul de la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, dar inscrierile continua. Peste 50 de tineri si-au manifestat deja interesul pentru aceasta oferta a Asociatiei Judetene de Fotbal Maramures (AJFMM).
BALAJ: „Si eu de aici am inceput, a fost un prim pas catre arbitraj”
„In fiecare an organizam asemenea cursuri. Si eu de aici am inceput, a fost un prim pas catre arbitraj, o etapa obligatorie peste care trebuie sa treaca un om care iubeste sportul si doreste sa aduca arbitru de fotbal. E important ca un numar destul de mare de tineri a raspuns prezent stimulati, probabil, si de faptul ca, umbland pe la licee si prezentand imagini cu meciuri pe care le-am arbitrat, si totul a devenit astfel mai interesant pentru ei. Si, daca tot ma au pe mine si il au pe Zoli Szekely in Baia Mare, alaturi, pentru a-i pregati si forma, de ce sa nu vina?! Eu spun ca e un pas important in cariera unui tanar care iubeste intr-adevar sportul” a declarat arbitrul Cristian Balaj pentru eMaramures.
BALAJ: „Mai urmeaza si alte licee la care o sa mergem, in masura in care ne va permite timpul incercam sa mergem peste tot”
„In principal vom discuta despre cele 17 legi din cartea „Legile jocului”, regulamentul de fotbal care contine notiunile de baza. Noi incercam sa-i pregatim, vor avea si un examen. De asemenea vom participa la antrenamente si, repet, este o etapa necsara in cariera unui arbitru. Suntem multumiti ca atatia tineri au raspuns ofertei noastre si mai urmeaza si alte licee la care o sa mergem, in masura in care ne va permite timpul incercam sa mergem peste tot. In alti ani la aceste cursuri participau 20-25 de tineri, iar anul acesta estimam ca vor fi cel putin 60″ a mentionat Balaj, acesta subliniind ca inscrieri la curs se mai fac. Exista conditiile ideale pentru acest curs, date nu numai de amfiteatrul de la Colegiul Tehnic Anghel Saligny”, care gazduieste aceste intalniri, dar exista – de asemenea – si tot materialul didactic necesar si tot suportul tehnic aferent.
BALAJ: „Prima lectie a fost exact ceea ce incercam sa le inducem si noi tinerilor de astazi: sa fie oameni”
Vorbind in fata cursantilor, arbitrul FIFA a recunoscut ca si el tot de la un astfel de curs a pornit si ca isi aminteste pana in ziua de azi prima ora. „Primul curs mi-l amintesc. Emotii fiind azi aici nu am avut, deoarece am ajuns sa invat sa ma controlez. Daca este sa vorbim despre sentimente, atunci a fost unul de bucurie, pentru ca – prin ceea ce am facut in arbitraj in special, in sport in general – am reusit sa aducem tineri si sa le deschidem drumul spre aceasta meserie” a marturisit Balaj.
Chestionat care a fost prima lectie pe care a invatat-o Cristian Balaj in arbitraj, acesta a raspuns zambind: „Legea numarul 1 este terenul de joc… Dar prima lectie a fost exact ceea ce incercam sa le inducem si noi tinerilor de astazi: sa fie oameni, sa corespunda din punct de vedere moral, sa fie sanatosi, sa faca miscare, sa gandeasca repede, sa fie civilizati si, pana la urma, aceste calitati ar trebui sa le aiba orice om de rand”.
BALAJ: „Am renuntat la o parte din contractul pe care mi l-a oferit unul dintre sponsorii mei pentru a-l oferi arbitrilor”
Intorcandu-si privirea dinspre tinerii cursanti, care reprezinta viitorul arbitrajului din fotbalul maramuresean, spre arbitrii pe care ii are in prezent, presedintele Asociatiei Judetene de Fotbal Maramures a mentionat: „Stam mai bine decat alte judete, chiar si cu minusurile pe care ni le insusim si pe care le recunoastem. Nu le acoperim. De fiecare data cand am avut probleme noi le scoatem in evidenta si incercam sa le infruntam, sa le rezolvam, nu le bagam sub pres. Doar ca apar acele nemultumiri inerente: anumiti delegati, conducatori care, uneori justificat, se simt frustrati din cauza unei geseli de arbitraj, dar, repet, cunosc situatia altor judete si stam mult mai bine decat alte asociatii judetene de fotbal in ceea ce priveste arbitrajul”.
Recent, Cristian Balaj a renuntat la o cota dintr-un contract personal de sponsorizare, pentru a premia cei mai buni arbitri ai Maramuresului: „Important este ca reusesc sa ajut Asociatia Judeteana de Fotbal. Nu as vrea sa fiu acuzat de falsa modestie, dar nu stiu in ce masura ma poate ajuta Asociatia Judeteana de Fotbal pe mine… Eu chiar cred ca pot sa o ajut! Am renuntat la o parte din contractul pe care mi l-a oferit unul dintre sponsorii mei pentru a-l oferi arbitrilor, pentru a-i stimula si a-i face sa inteleaga ca, daca vor oferi calitate, si noi ii vom rasplati. Va fi un premiu surpriza pe care il vom oferi la finalul acestui an, intr-o ceremonie modesta pe care o vom organiza si la care veti fi invitati”.
Cursantii au optat pentru arbitraj din dragoste de… fotbal si de Cristi Balaj
Cursantii sunt tineri si foarte tineri si majoritatea spera sa atinga celebritatea celor doi arbitri maramureseni si performantele lor profesionale. „Am ales sa particip la acest curs pentru ca imi place fotbalul. Practic fotbalul de aproximativ doi ani si sunt pasionata de acest sport. Important este sa reusim toti si sa ajungem si noi sa fim ca si Cristian Balaj. Ca sa fii un bun arbitru de fotbal in primul rand trebuie sa fii foarte atent la joc si sa ai conditie fizica” marturiseste Dana. Radu declara: „Imi place fotbalul foarte mult si imi doresc sa ajung macar ca si domnul Balaj. Principalele calitati ale unui arbitru de fotbal sunt sa nu iei in considerare ce spun jucatorii si decizia ta sa ramana ferma. Sa nu te iei dupa ceilalti”. „Am venit din proprie initiativa, ca sa invat lucruri noi. Deocamdata este un simplu moft, dar mai incolo… Nu se stie niciodata” spune Razvan. „Ma pasioneaza foarte mult fotbalul, desi nu am avut ocazia sa fac fotbal. Si cred ca acest curs este o cale de a-mi sastiface pasiunea pentru fotbal. Pentru a fi un bun arbitru, prima calitate este corectitudinea” considera Andrei.
Cristian Balaj este arbitru din 1995. Dupa cinci ani debuteaza in prima liga a fotbalului romanesc. Din anul 2003 figureaza pe lista FIFA. In 2009 a fost promovat in grupa valorica Premier Class a UEFA – a doua din Europa. Are circa 180 de meciuri conduse in prima liga romaneasca si circa 60 de partide oficiale internationale. In 2008 a fost desemnat cel mai bun arbitru al anului in Romania, de catre Comisia Centrala de Arbitri. Din iulie 2009 este cetatean de onoare al orasului Baia Mare. Zoltan Szekely este arbitru din 1988. Dupa zece ani a descins in prima divizie a fotbalului romanesc. Din 2004 figureaza pe lista FIFA. In prima liga romaneasca are aproximativ 300 de meciuri asistate si circa 40 de partide oficiale internationale. In acest sezon de fotbal european, cei doi baimareni au arbitrat in preliminariile si in prima mansa de Play Off a Ligii Europa, precum si in preliminariile Ligii Campionilor si ale EURO 2012. In plus, Balaj si Szekely au arbitrat pe San Siro confruntarea dintre de AC Milan – Auxerre din cadrul Grupei G a Ligii Campionilor.
Sursa: Ramona-Ioana Pop