Vezi VIDEO
104 arbitri si observatori din Liga 1 de fotbal se afla in aceste zile in Baia Mare, inclusiv cei mai importanti „cavaleri ai fluierului” din Romania. Dupa un sezon in care arbitrii au fost implicati in multe controverse, unele purtate chiar pe cele mai acute tonuri si dupa ce mai multi conducatori de cluburi din tara au spus tare si raspicat ca prefera arbitraje de peste hotare, Alexandru Tudor, Alexandru Deaconu si Istvan Kovacs sustin ca meseria de arbitru este una plina de satisfactii si ca nu se simt deloc vulnerabili. Iar rolul de modele pentru arbitrii tineri nu ii sperie, ci ii ambitioneaza sa fie la inaltime.
Alexandru Tudor a debutat in Divizia A la 28 de ani. Din 2001 este pe lista FIFA, pentru ca sapte ani mai tarziu sa debuteze in Liga Campionilor.
„Cand te apuci de o meserie ca arbitrajul e bine sa nu te simti vulnerabil, ci sa te simti rezistent si puternic, asa gandesc eu in legatura cu meseria pe care o am. As spune ca, beneficiind de un anumit numar de ani in arbitraj, trebuie sa cauti partile pozitive cu privire la ceea ce ai facut, ce faci, ce vei face. Daca te gandesti la partea mai putin buna, exista posibilitatea ca pregatirea ta sa nu fie perfecta pentru a intra in „razboaiele” de care e vorba in fotbal. Incepe „balul” pentru toata lumea: si pentru jucatori, si pentru noi. Asa ce mergem si noi la sala de forta: ne intarim…”, a declarat Alexandru Tudor.
Alexandru Deaconu a debutat in Divizia A la 28 de ani. Este arbitru FIFA din 2005, primul sau meci international avand loc in tururile preliminare ale Cupei UEFA.
„M-am simtit foarte sigur pe mine si puternic in ultimele sase luni, analizand performantele colegilor mei din fotoliu, avand in vedere ca nu am putut sa fiu pe teren. Dar asa cum a spus si Sandu Tudor, in momentul in care te apuci de o activitate, fie ca e jurnalism sau arbitraj, trebuie sa iei in calcul si aspectele pozitive si cele mai putin pozitive. Sunt niste riscuri pe care ni le-am asumat. Poate la momentul respectiv eram mai putin constienti de lucrurile mai putin placute, dar o data cu timpul si experienta, dobandesti un autocontrol si ajungi sa iti stapanesti emotiile si cred toti am dat dovada de putere de concentrare si siguranta pe teren. Nu cred ca vreunul dintre noi este vulnerabil in vreun fel”, a considerat Alexandru Deaconu.
Din 2010 este arbitru FIFA satmareanul Istvan Kovacs, fiind – la momentul respectiv – cel mai tanar arbitru FIFA din Europa. Avea 26 de ani.
„Suntem constienti toti ca este o responsabilitate mare faptul ca suntem printre primii arbitri din tara. Toti cei care se uita la televizor ne iau drept model. Arbitrii tineri care doresc sa progreseze dupa cine sa se ia, dupa arbitrii de pe lista FIFA. Asadar responsabilitatea este mare, dar incercam sa facem tot posibilul ca sa ne pregatim bine si sa fim la inaltime„, a mentionat Istvan Kovacs.
In 12 iulie, arbitrii din Liga 1 si-au dat testele fizice pe Cluj Arena, dupa care au descins in Baia Mare pentru cursurile teoretice, acestea derulandu-se pana duminica inclusiv.
CITESTE SI:
FOTBAL – Ion Craciunescu: „Primul conflict pe care l-am avut cu un conducator de club a fost din cauza lui Cristi Balaj”
FOTBAL – LIGA 1 – Pista de tartan inexistenta in Baia Mare, subiect „titular” la deschiderea cursurilor arbitrilor si observatorilor (VIDEO)
Sursa: Ramona-Ioana Pop