Vezi VIDEO
Cristian Balaj a ajuns la inceputul acestei saptamani la cota 250 cu meciurile conduse in Liga 1. Multe au fost partidele conduse pana cand baimareanul a descins pe prima scena a fotbalului romanesc, multe si jocurile internationale care completeaza „biografia” arbitrului FIFA. Privind inapoi strict la palmaresul din campionatul Romaniei, Balaj zambeste cand isi aminteste cum a fost secerat de un jucator, fault demn de galben, admite ca a condus in Romania toate meciurile si echipele care conteaza si spune ca nu a contabilizat niciodata regretele.
• „Fotbalul este un sport care consuma si necesita o pregatire continua”
Partida CSM Studentesc Iasi – Viitorul Constanta din etapa 26 a Ligii 1 a fost a 250-a condusa de Cristian Balaj in primul esalon al fotbalului romanesc. Baimareanul spune ca daca adaugam aici meciurile arbitrate de el in Cupa Romaniei, partidele internationale, precum si cele de la inceputuri din ligile a doua si a treia, de la copii si juniori, plus meciurile amicale, atunci ajungem la o „zestre” mult mai consistenta.
„Ore petrecute pe gazon, intr-o continua alergare. Efort. Experienta, intr-o oarecare masura, si bucurie – nu in ultimul rand. Fotbalul este un sport care consuma si necesita o pregatire continua. E usor oarecum sa ajungi la performanta, e mult mai greu sa te mentii. Important este ca am ajuns la acest nivel si, nu o data am spus, cand arbitrez reprezint orasul Baia Mare si nu mi-e totuna cum o fac„, a declarat pentru eMaramures arbitrul FIFA.
• fault la Balaj si un meci inceput fara minge, doar doua intamplari din cele 250 de partide
Cristian Balaj este arbitru din 1995. Dupa cinci ani a debutat in prima divizie a fotbalului romanesc.
„Am avut multe intamplari. Am avut un joc pe stadionul Giulesti, in care un jucator s-a impiedicat (a alunecat, terenul fiind foarte moale) si mi-a facut un tackling din spate: nu m-am asteptat, eu eram cu fata la minge. Am simtit doar un jucator ca m-a luat cu fulgi cu tot. In mod normal era cel putin cartonas galben, daca ar fi fost o faza de joc. Normal ca am zambit. Am avut un joc pe stadionul Dinamo unde am dat drumul la repriza a doua si jucatorii mi-au facut semn ca nu au minge in fata lor. Zona era mascata de jucatori. Si acela a fost un moment hazliu. Au fost tot felul de intamplari haioase. Pe stadion, dar si in afara lui”, a marturisit Balaj.
• „Sunt singurul arbitru in momentul de fata care are trei finale ale Cupei Romaniei conduse”
In mai multe randuri a fost cotat cel mai bun arbitru din Romania de catre Comisia Centrala a Arbitrilor.
„Sunt singurul arbitru in momentul de fata care are trei finale ale Cupei Romaniei conduse. E mult prea mult: nu sunt de trei ori mai bun ceilalti si atunci normal ar fi ca fiecare arbitru sa aiba sansa sa arbitreze finala Cupei Romaniei pentru ca este sarbatoarea fotbalului romanesc. Am arbitrat Supercupa Romaniei si multe derbyuri. Daca e sa fac o socoteala, am arbitrat fiecare dintre echipele Steaua, Rapid si Dinamo de peste 30 de ori pe fiecare in parte. Nu cred ca exista vreo intalnire intre doua echipe pe care sa nu o fi arbitrat de-a lungul anilor sau vreun stadion pe care sa nu fiu prezent„, a mentionat baimareanul.
• o experienta pe care isi doreste sa o puna in practica la Asociatia Judeteana de Fotbal Maramures
Din 2003, Cristian Balaj figureaza pe lista FIFA. In 2009 a fost promovat in grupa valorica Premier Class a UEFA, a doua din Europa. Un an mai tarziu a avut parte de cele mai importante partide din cariera de pana acum: AC Milan – Auxerre si FC Copenhaga – FC Barcelona, ambele jucate in grupele Champions League.
„Regrete nu exista: cele rele incercam sa le indepartam, cele bune sunt mult mai importante. Daca vrem sa ne incarcam pozitiv si sa mergem mai departe, sa avem un drum cat mai lung. Eventual, atunci cand se intampla, sa incercam sa invatam din greseli. Tot ce am invatat mi-am dorit sa pun in aplicare aici, la Asociatia Judeteana de Fotbal din Maramures. Stiu unde ar trebui sa ajungem, chiar daca este foarte greu. Incercam sa obtinem maximum din ceea ce avem. Si suntem de departe judetul cel mai bine organizat”, a adaugat Balaj, care este – din 2009 – cetatean de onoare al orasului Baia Mare.
Este presedintele Asociatiei Judetene de Fotbal Maramures din 2 martie 2010, postura din care a reusit pana in prezent sa inaugureze un nou sediu pentru institutia pe care o conduce, precum si sa acorde cele mai mari premii Fair Play din Romania, actiune gratie careia a redus considerabil numarul incidentelor din campionatele judetului.
Sursa: Ramona-Ioana Pop