Presedintele Federatiei Romane de Fotbal (FRF), Mircea Sandu, si secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Valentin Alexandru, s-au declarat azi de acord cu modificarile propuse la Legea 4/2008 privind combaterea violentei in sport, potrivit carora la meciurile cu grad ridicat de risc este necesara prezenta prefectului si a unui procuror. „In Italia, acest lucru (prezenta procurorului si prefectului pe stadion – n.r.) se intampla de multa vreme. Ne referim aici numai la huligani. Trebuie ca masurile sa fie luate urgent, pentru a preintampina actiunile unora, astfel incat, din nou, oamenii sa vina pe stadion cu familia. Sigur ca ne imputinam – si din cauza comportamentului suporterilor, dar si din cauza calitatii jocului. Nu as putea sa spun daca Jandarmeria ar trebui sau nu sa intervina, fara avizul prefectului. Ma gandesc ca, pana afla prefectul, care se afla intr-o alta zona, probabil, pana se constata fapta, se termina jocul”, a declarat Mircea Sandu, prezent la dezbaterile din Comisia pentru invatamant, stiinta, tineret si sport din Senat.
El a adaugat ca, in principiu, nu este de acord cu folosirea fortei, dar ca sunt situatii in care persoanele care provoaca trebuie sa fie linistite cu forta, in mijloacele legale. „Anglia a gasit cea mai buna solutie impotriva huliganilor – legea. In conditiile astea, unul cate unul ajung la politie, nu mai sunt astfel pe stadion si nu ii mai pot incita si pe altii. Este cel mai bun model. Daca persoanele care nu doresc sa respecte legea sunt duse la sectia de politie, ceilalti nu mai au de suferit. Nu vorbim aici de o ingradire a dreptului de circulatie, pur si simplu nu au voie pe stadion. Vreti sa avem civilizatie? Vreti sa mergeti cu familia la meciuri? Si eu vreau sa merg cu nepotii pe stadion, cum se merge la Madrid, peste tot. Avem in aceasta zona a Europei cateva probleme”, a mai spus Sandu.
La randul sau, secretarul general al LPF, Valentin Alexandru, a aratat ca exista o problema cu justitia. „Ma refer la o minoritate care populeaza stadioanele, 100-200. De ce nu o putem extrage prin efectul legii? Problema este in justitie, daca nu ii pedepsim. Are Jandarmeria o lista cu 13 interzisi pe stadioane, care au revenit si au cautat sa intre iar pe stadioane. Abia ieri (luni – n.r.), pentru un singur individ a inceput urmarirea penala, care, probabil, va dura doi ani, trei ani. Pana cand se termina procesul, uita de ce l-au inceput. Aici e problema. Eu am insistat sa definim si huliganul, ca el exista„, a afirmat Valentin Alexandru. In opinia sa, huliganul este individul care savarseste o infractiune, iar infractiunea inseamna puscarie. „Pentru 100, 200, pentru niste lideri care injecteaza, ei starnesc, niste refuzati, care vor sa fie si ei lideri undeva… Sunt foarte, foarte putini”, a apreciat secretarul general al LPF.
Potrivit unei propuneri legislative, care modifica Legea 4/2008 privind prevenirea si combaterea violentei cu ocazia competitiilor si jocurilor sportive, aflata in dezbaterea Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport din Senat, la meciurile cu grad ridicat de risc vor fi prezenti un procuror si prefectul sau un reprezentant al acestuia. Totodata, aprobarea prefectului privind interventia in forta pentru restabilirea ordinii publice nu mai este necesara in cazul in care asupra fortelor de ordine sau a altor persoane se exercita violente, iar persoanele carora le-a fost interzisa prezenta pe stadioane vor trebui sa se prezinte la circa de politie, jandarmerie sau punctul de frontiera cel mai apropiat de locul unde se afla in momentul in care se desfasoara meciurile.
Sursa: MEDIAFAX
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult