Vezi VIDEO
Profitand de prezenta lui Gica Popescu in Baia Mare, l-am „smuls” pret de cateva minute din mijlocul echipei sale de sustinatori. Minute suficiente, insa, pentru a afla care considera Gica Popescu ca sunt cele mai importante probleme cu care se confrunta fotbalul romanesc, care ii sunt planurile pentru echipa nationala, cum ii priveste pe strainii veniti in fotbalul romanesc si cat de mult iubeste Maramuresul.
“Eu cred ca fenomenul fotbalistic s-a deteriorat din interior”
– Care considerati ca este cea mai grava problema cu care se confrunta fotbalul romanesc si asupra careia va veti atinti mai intai privirea?
– Mi-e greu sa ma opresc la o problema anume. Dar in timp ce ati formulat intrebarea gandul m-a dus la credibilitate. Cred ca este o problema cu care trebuie sa luptam foarte intens. Este un subiect care ne preocupa pentru ca numai aducand din nou credibilitatea in fotbal vom putea lucra in continuare la ceea ce avem de facut. Eu cred ca fenomenul fotbalistic s-a deteriorat din interior si de aceea sunt foarte increzator ca lucrurile pot fi redresate. Nu este principalul motiv sau singurul pentru care fotbalul romanesc este intr-o situatie atat de precara. Programul nostru pentru urmatorii patru ani este bazat, de exemplu, pe dezvoltarea sectorului pentru copii si juniori. Cred ca aceasta trebuie sa fie locomotiva dezvoltarii fotbalului in urmatorii ani. A redresarii fotbalului. Sunt foarte multe lucruri pe care le-am introdus in aceasta platforma de lucru si pe care noi le consideram a fi esentiale pentru ca fotbalul nostru sa evolueze. E nevoie de munca, e nevoie de rabdare: oamenii trebuie sa inteleaga ca lucrurile nu se pot schimba peste noapte. E nevoie de timp, de foarte mult entuziasm. Din fericire aceste aspecte noua nu lipsesc.
“Ne propunem ca la fiecare doi ani de zile echipa nationala sa participe la cate un turneu final”
– Spuneti ca e nevoie de timp, dar nu stiu cata rabdare mai au romanii pentru ca asteapta de ceva timp rezultate importante internationale pentru echipele de club, rezultate notabile pentru echipa nationala.
– Nu trebuie sa ne raportam atunci cand vorbim despre fotbal doar la echipa nationala si la rezultatele ei. Trebuie sa recunoastem ca ne propunem ca la fiecare doi ani de zile echipa nationala sa participe la cate un turneu final, european si mondial. Acesta va fi clar obiectivul la fiecare doi ani de zile: sa ajungem la turneul final. Dar eu sunt de parere ca, daca nu pornim de la baza, daca nu recladim acest sector de copii si juniori, atunci vom avea performante numai sporadic si punctual. Eu doresc ca, prin implementarea acestui proiect, fotbalul romanesc sa inceapa sa aiba performante constant.
– Cum ii faceti, insa, pe copii sa vina spre fotbal, cata vreme nu ai terenuri de fotbal pentru ei, nu ai vestiare? Lucrurile sunt destul de prozaice…
– Intr-adevar. Insa la toate intalnirile la care am fost pana acum au participat si autoritati locale. Ma bucur ca sunt preocupati, realizeaza faptul ca implicarea autoritatilor publice si locale nu vom putea dezvolta infrastructura pentru ca federatia nu are banii necesari sa poata asigura aceasta infrastructura la nivel national. Eu m-as bucura ca oamenii politici prezenti la acest intalniri sa nu dispara din 6 martie. Au promis ca din 6 martie vor participa efectiv la acest proiect, iar eu ma voi tine de dansii sa isi onoreze promisiunile. Este extrem de important ca sportul sa aiba un parteneriat cu clasa politica pentru ca dansii pot determina facilitatile fiscale de care sportul are nevoie si sa acorde anumite legi astfel incat oamenii sa fie tentati sa investeasca in sport.
“Cluburile noastre sa aduca straini care sunt capabili sa faca diferenta”
– Ne intoarcem la probleme cu care se confrunta fotbalul romanesc. Eu consider ca este pe undeva si o problema de mentalitate. Aceasta mentalitate mioritica, nefasta, care afecteaza nu doar fotbalul, ci orice sport.
– Eu zic ca este o problema de educatie, nu neaparat de mentalitate. Iar aceasta educatie nu poate fi implementata decat de foarte jos, de la copii si juniori. Si vorbesc despre educatia pur fotbalistica. Avem o mare problema a antrenorilor, care nu au din pacate pregatirea necesara sa implementeze anumite strategii. Este una dintre preocuparile noastre, ca in cadrul Academiei FRF sa cream antrenori care sa fie in stare sa puna in practica programele pe care noi, la nivel central, le cream.
– Sarim putin la alt subiect, ramanem, insa, in zona fotbalului: considerati ca numarul mare de sportivi adusi de peste hotare face mai mult bine sau mai mult rau fotbalului din Romania?
– Cand am semnat cu Fotbal Club Barcelona, la prima intalnire pe care am avut-o cu Johan Cruyff, antrenorul echipei in acele vremuri, m-a intrebat: “Stii de ce te-am transferat la Barcelona?”, “Ca sa joc fotbal”, am raspuns eu. “Nu”, mi-a replicat. “Ca sa faci diferenta! Noi aducem jucatori straini ca sa faca diferenta.” Asa ar trebui sa se intample si la noi: cluburile noastre sa aduca straini care sunt capabili sa faca diferenta. Sa fie mai buni decat jucatorii nostri. Altfel eu cred ca ar trebui sa aducem jucatori romani care sunt de nivelul jucatorilor straini de clasa medie.
“Eu m-as bucura ca vechea harta fotbalistica sa se refaca”
– Ce va leaga de Maramures, de Baia Mare?
– Aveti locuri superbe. Eu m-am indragostit de aceste locuri acum trei ani de zile, cand am petrecut sarbatorile pascale la dumneavoastra in zona. A fost o vacanta de vis. Am fost atunci impreuna cu prietenul si cumnatul meu, cu Gica Hagi, si de atunci ne-am promis ca de fiecare data cand avem ocazia sa venim in Baia Mare. Ospitalitatea oamenilor de aici este una incredibila. Si de data aceasta am fost primiti cu foarte multa caldura, cu mare entuziasm. Sunt lucruri care il fac pe orice om sa isi doreasca sa revina.
– Despre sportul din Baia Mare, din Maramures, stiti ceva?
– Aveti o echipa de handbal nemaipomenita. Eu m-as bucura daca autoritatile publice locale ar avea acelasi elan si catre fotbal pentru ca Baia Mare are traditie in fotbal, are istorie. Eu m-as bucura ca vechea harta fotbalistica sa se refaca si echipele de traditie, care erau candva, sa revina. Acest lucru, insa, se poate face numai treptat.
– O ultima intrebare: de ce l-ati vota pe Gica Popescu pentru functia de presedinte al Federatiei Romane de Fotbal?
– Pentru ca e cel mai bun!
CITESTE SI:
- FOTBAL – Gica Popescu a facut azi in Baia Mare o promisiune: „Vom lupta ca si pe teren si in cadrul administrativ” (VIDEO)
- FOTBAL – Ilie Dumitrescu: „Sunt convins ca echipa noastra va putea revolutiona fotbalul romanesc!” (VIDEO)
Sursa: Ramona-Ioana Pop