Directia pentru Sport a judetului Maramures, in colaborare cu Asociatia Presei Sportive Romania – filiala Maramures, Scoala si Clubul de Fotbal „Viorel Mateianu” Baia Mare si cu fotbalistii de la FC Baia Mare din generatia Mateianu, au propus – la 1 septembrie 2009 – Primariei Baia Mare, Consiliului Local Baia Mare si primarului Cristian Anghel acordarea – post mortem – a titlului de „Cetatean de Onoare” al orasului Baia Mare antrenorului Viorel Mateianu, precum si acordarea numelui Viorel Mateianu stadionului „Dealul Florilor” din Baia Mare.
– de la comisii, aviz favorabil
In sedinta festiva a Consiliului Local, in 25 septembrie, post mortem, Viorel Mateianu a devenit cetatean de onoare al Baii Mari. Maine, in sedinta Consiliului Local, se va supune la vot proiectul de hotarare privind atribuirea denumirii de Viorel Mateianu stadionului „Dealul Florilor” din Baia Mare. Din partea comisiilor de specialitate, proiectul a primit deja aviz favorabil.
De ce Viorel Mateianu? Intrebarea pare a fi una retorica. Raspunsurile le spicuim din partea unor jurnalisti si scriitori cunoscuti: „a fost un copil minune al fotbalului nostru” (Ioan Chirila), „cel mai inventiv antrenor din fotbalul romanesc” (Razvan Ionescu), „a fost un jucator de basm si un antrenor de poveste” (Ion Cupen), „tehnicianul de varf al fotbalului romanesc” (Adrian Paunescu).
– peste patru decenii in slujba fotbalului
Nascut in 1 iunie 1938 la Lipanesti (judetul Prahova). Absolvent al Facultatii de Drept de la Universitatea Bucuresti, promotia 1964. Casatorit cu Michaela, procuror, fosta voleibalista de performanta. Fiul lui Viorel si al Michaelei Mateianu, Vladut, este multiplu campion la pescuit sportiv. Viorel Mateianu a decedat in 25 noiembrie 1997, la Bucuresti.
Ca fotbalist, a evoluat la Progresul Bucuresti, U Cluj Napoca, Steaua Bucuresti si TUS Wansee (RFG). A jucat fotbal timp de 23 de ani (1950-1973). A fost component al loturilor nationale ale Romaniei de juniori, tineret si seniori. Un detaliu deloc de trecut cu vederea: pe cand era junior, i s-a propus sa se legitimeze la Real Madrid.
A antrenat echipele Progresul Bucuresti, FC Baia Mare, FCM Braila, Petrolul Ploiesti, Jiul Petrosani, Danubiana Bucuresti, FC Bihor Oradea, AS Drobeta Turnu Severin, UTA Arad. Timp de 18 ani (1973-1991) a fost antrenor: in A, B si C.
In total, 41 de ani i-a dedicat fotbalului. In anul 1997, Ministerul Tineretului si Sportului i-a conferit titlul de antrenor emerit. Pe cel de sportiv emerit il avea deja.
– cea mai buna clasare din intreaga istorie a fotbalului baimarean
In toamna lui 1976 a ajuns Viorel Mateianu la Baia Mare. A condus fotbalul baimarea pana in 31 martie 1981. Intre aceste borne temporale s-a scris cea mai glorioasa perioada pentru fotbalul baimarean, generatia Mateianu fiind cea mai stralucitoare din istoria de peste o suta de ani a fotbalului din Baia Mare.
Sezonul 1976/1977: preia echipa din etapa a V-a, de pe locul XVI (retrogradabil) si o urca pe locul III la final de campionat;
Sezonul 1977/1978: FC promoveaza in Divizia A;
Sezonul 1978/1979: FC ocupa locul V in primul esalon al fotbalului romanesc (la egalitate cu locul IV, Universitatea Craiova); dupa etapa a VIII-a, FC-ul ocupa locul I! – nicio echipa proaspat promovata nu a reusit o ascensiune atat de fulgeratoare;
Sezonul 1979/1980: locul IV in Divizia A (locul III a fost pierdut de FC la golaveraj fata de FC Arges); este cea mai buna clasare din fotbalul baimarean in intreaga lui istorie;
Ecourile geniului antrenorului Viorel Mateianu s-au resimtit in tabara FC-ului chiar si dupa plecarea lui. Sa pomenim doar de prestatia echipei baimarene in Cupa Cupelor: 0-0 cu Real Madrid la Baia Mare, in 15 septembrie 1982 (din cei 11 titulari baimareni, 10 erau din generatia Mateianu), 2-5 la Madrid, pe Santiago Bernabeu (primul gol al meciului a fost dat de Koller, pentru Baia Mare, in min. 12). In meciul din Spania, 10 titulari din generatia Mateianu.
Sursa: Ramona-Ioana POP