![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Foter Festival a continuat si astazi, 15 septembrie, in Centrul Vechi al Baii Mari, acolo unde cetateni de etnie maghiara din municipiu au participat la cea de-a doua zi de petrecere. Festivalul a adus, de aceasta data, nu numai artisti, ci si mesteri populari din tara si din Ungaria care si-au expus marfurile in cautarea unui castig bun. Spre deosebire de kitsch-urile comercializate de obicei la sarbatorile de acest fel derulate in Maramures, la tarabele maghiarilor au putut fi vazute tesaturi, blanuri sau ceramica lucrate manual, care, dupa cum au marturisit si comerciantii, respecta traditia stramosilor lor. De altfel, una dintre precupetele care avea diferite obiecte artizanale la vanzare a spus ca, desi munca este foarte multa iar castigul este mic, pastrarea traditiei la maghiari este foarte importanta, tinerii fiind familiarizati, inca de mici, cu mestesugurile pastrate din mosi-stramosi.
Chiar daca activitatile prevazute in program, in cea de-a doua zi a Festivalului Foter, au stat sub amenintarea ploii, inca de la primele ore in Centrul Vechi s-au adunat zeci de parinti care isi admirau copiii in timp ce cantau sau dansau pe scena. In lipsa musteriilor, chiar si vanzatorii veniti de la sute de kilometri departare s-au transformat in spectatori. Cu toate ca vanzarile din prima zi la produsele artizanale nu au fost spectaculoase, o femeie care avea etalate pe taraba textile facute la razboiul de tesut a spus ca nu va renunta niciodata la traditie.
„Manual, totul este facut manual. Este foarte greu sa pastrezi traditia, trebuie sa avem multa ambitie si foarte, foarte mult lucram ca sa pastram si sa ducem mai departe si sa ii invatam si pe copiii nostri. De exemplu, la o fata de masa, prima data este tesut la razboi materialul, dupa aceea facem cipca, le crosetam si lucram vreo luna de zile pentru un astfel de produs”, a spus Maria Sallai, mester popular din localitatea clujeana Sic.
La o alta taraba, un alt mestesugar venit din Ungaria avea la vanzare piei tabacite de animale, numai bune pentru palarii, cojoace sau alte obiecte vestimentare. Mesterul era foarte bine aprovizionat, dar si cu un ascutit simt al umorului, el spunand ca singurul lucru pe nu o sa-l vanda niciodata este… pielea ursului din padure.
„Cerb, caprioara, porc mistret, de miel, viezure, avem de toate. Pieile sunt din Ungaria si sunt prelucrate printr-o tehnica speciala care face ca materialul sa fie mai bun”, a declarat Gyorgy Sajtos, venit din localitatea Mentelek.
Pentru seara aceasta, organizatorii au pregatit concerte cu formatii locale si invitati din Budapesta. In ultima zi a editiei din acest an a Fesztivalului Foter, participantii vor putea sa asiste, la ora 11.00, la o prezentare de arme de lupta medievale, pregatita de Asociatia Traditionala Acvila si la un program de dansuri populare maghiare, care va incepe la ora 16.00. Editia din acest an se va incheia cu un concert rock sustinut de o formatie locala si cu festivitatea de premiere a castigatorilor concursurilor desfasurate in cele trei zile de festival.
Sursa: Andrei Gherghel