Maramureşul este una dintre cele mai frumoase zone din ţara noastră. Când spui Maramureş, te gândeşti la spiritul românesc concentrat într-un spaţiu în care autenticul se împleteşte cu spiritualitatea, la tradiţii seculare, păstrate cu sfinţenie de către oamenii locului, la peisaje spectaculoase, la natura neatinsă de influenţa de cele mai multe ori distructivă a oamenilor.
Maramureşul oferă nenumărate atracţii pentru cei care ajung pe plaiurile sale, ce vor descoperi aici un colţ de rai în care simplitatea, bunătatea şi frumuseţea se văd la tot pasul.
Oraşul maramureşean Borşa este un asemenea loc, încărcat de tradiţii şi atracţii, de care turiştii se îndrăgostesc imediat.
Micul oraş din Maramureş este ideal pentru cei pasionaţi de plimbările în natură, de sporturile de iarnă sau de locurile încărcate de istorie. Le are pe toate: aici vei găsi pârtii cu diferite grade de dificultate, monumente ale naturii impresionante, dar şi monumente ridicate de către oameni, pentru a onora alţi oameni, încărcate de istorie şi semnificaţie (Monumentul Eroilor, Monumentul Tătarilor). De asemenea, aflându-se pe plaiurile Maramureşului, nici oraşul Borşa nu duce lipsă de faimoasele biserici şi mănăstiri maramureşene, atât de frumoase. Aici vei avea ocazia de a vizita mănăstiri precum Pietroasa Gârle, Biserica de lemn Sființi Apostoli Mihail şi Gavril, Biserica de piatră Sfântul Ilie, Schitul Vinișorul, Mănăstirea Sfântul Nicolae, Mănăstirea Prislop etc.
Şi pentru că am amintit mai sus despre peisajele spectaculoase de care te poţi bucura dacă vei vizita Borşa, iată câteva locuri care te vor face să vrei să îţi faci bagajele şi să le vezi:
Cascada Cailor este cea mai înaltă cascadă din ţară, dar şi una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă de la noi. Merită să ajungi aici, pentru că atât cascada, cât şi împrejurimile ei, oferă privelişti impresionante. Pasul Prislop este situat la o înălțime de 1413 metri, fiind cea mai înaltă trecătoare din România, care leagă Maramureșul de Moldova. Dacă ajungi aici vara, Pasul Prislop îţi oferă o panoramă superbă asupra monumentelor naturii din zonă.
În imediata apropiere a oraşului Borşa se află şi Rezervația Pietrosul Rodnei. Aceasta este cea mai mare rezervație naturală din nordul țării, iar Vârful Pietrosul Rodnei este cel mai înalt din Carpații Orientali. Dacă te încumeţi să ajungi aici, nu vei regreta, vei fi răsplătit cu o priveliște superbă asupra împrejurimilor. De asemenea, aici poţi admira şi lacuri glaciare (Iezerul Pietrosului, Buhaescu) și circuri glaciare (Zănoaga Mare, Zănoaga Mică, Buhaescu, Zănoaga Iezerului).
Borşa are o valoare istorică însemnată. Odinioară, oraşul reprezenta graniţa estică a Imperiului Habsburgic. Pe malul drept al râului Țibou se află o bornă ce marchează această graniţă, locul fiind numit Poarta Imperiului. Pentru pasionaţii de istorie, un alt punct de atracţie din Borşa este Drumul Strategic. Acesta leagă Pasul Prislop de granița cu Ucraina, urmărind creasta Munților Maramureșului şi a fost construit în Primul Război Mondial de către armata germană. Pe acest drum încărcat de istorie, vei întâlni cazemate, tranșee, gropi comune ale soldaților, cimitirul evreiesc, dar şi stâni şi cabane turistice. De asemenea, aici vei putea admira priveliști deosebite care îţi vor tăia răsuflarea.
Am amintit doar câteva dintre principalele atracţii ale oraşului Borşa, însă acesta deţine mult mai multe, care aşteaptă să fie descoperite. Vizitarea acestui oraş maramureşan superb va fi cu siguranţă o experienţă încântătoare, marcată de întoarcerea la rădăcini, la tradiţii, spiritualitate, istorie, pe care cu siguranţă nu o vei regreta.