Deşi nicio mină nu mai funcționează în Maramureş de mai bine de un deceniu, anual s-au cheltuit bani grei pentru închiderea, securizarea şi ecologizarea acestora. Scriptic banii au fost cheltuiţi însă în teren realitatea este una tristă: periodic se produc astfel de deversări care au consecinţe dezastruoase. Ne intrebam cine a beneficiat de toti acesti bani? Cine se afla in spatele casei de insolventa care de mai bine de 10 ani profita de pe urma patrimoniului Remin? Autoritatile se fac ca nu vad sau sunt in cardasie ??? !!!
Poluarea generată de apele acide din mina Cavnic, încărcate cu metale grele, a lovit fauna raului Cavnic. Viitura a lăsat în urmă pești morți. Cu toate acestea, Apele Române si Prefectura Maramures au declarat nonșalant că nu s-a înregistrat mortalitate piscicolă.
Acest accident ecologic face parte dintr-un lung sir de accidente produse la o vechile galerii de mină. Ca și acum, autoritățile regionale s-au mulțumit doar să constate de fiecare data dezastrul. Nicio măsură nu a fost luată pentru stoparea acestor fenomene.
Prefectura Maramures a precizat pe facebook urmatoarele:
” Autoritățile județene au fost anunțate prin apelarea numărului de urgență 112 (Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență) despre o poluare accidentală a râului Cavnic cu ape de mină. La fața locului s-au deplasat președintele CJSU, prefectul , subprefectul , primarului orașului Cavnic, directorul SGA Maramureș, reprezentanți de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureș, Comisariatului Județean al Gărzii Naționale de Mediu Maramureș, polițiști (din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase al IPJ Maramureș, Poliția Oraș Cavnic) etc. Prefectul de Maramureș a menționat că apa de mină deversată în râul Cavnic provine din tunelul fostei flotații miniere. Apa de mină din galerie, dar și râul Cavnic prezintă o culoare gălbuie specifică coloristicii metalelor existente în zonele fostelor perimetre miniere. S-a intervenit pentru neutralizarea apelor de mină. De asemenea, specialiștii au prelevat probe de apă de la debușarea din tunel, dar și din secțiunile caracteristice de pe râul Cavnic care vor fi analizate în laborator pentru evaluarea stării de calitate. Fenomenul de poluare accidentală are caracter local. Situația este monitorizată și se procedează la verificarea cursului râului Cavnic. Deocamdată nu s-a înregistrat/vizualizat mortalitate piscicolă pe cursul râului Cavnic. În funcție de dinamica evoluției și pe măsură ce vor fi finalizate cercetările cu privire la deversarea apelor de mină și poluarea accidentală a râului Cavnic se va comunica pe fluxul operațional la nivel centrale datele. Aceste informații vor fi făcute publice, a mai adăugat prefectul de Maramureș. ”
SE TOACA BANI DIN GREU CA LA SPITALE???CE S-A INTAMPLAT LA PIATRA NEAMT NU ESTE O INTAMPLARE???O CALAMITATE IN MINERIT ESTE DE ASTEPTAT??
Sunt f.f.f. multe intrebari de pus.Problema este cine pune aceste intrebari,cind vor fi puse intrebarile,daca nu va fi prea tirziu.Oare cine are interes si care sunt motivele ca, sa se tina acest poluator in insolventa de 12 ani?Asa cum reiese din presa ,in opinia specialistilor in domeniu,fosti conducatori ai acestui poluator, reluarea activitati este imposibila.Recent un fost ministru al poluatorului a afirmat ca statul nu are bani ca sa reia activitatea iar un investitor care sa fi semnat un contract nu stim sa existe.Oare citi dolari au incasat casele de insolventa?
oameni buni intelegeti odata pentru todeauna cei care se ocupa de conservarea minelor din maramures ne au otravit raurile cum ar fi raul Lapus, Cavnic, pestii au disparut domnul prefect Ungur poate verifica lucrul acesta foarte usor cand mege la lapus la parinti merge pe podul din centrul comunei sa vada albia raului de culoare galbena si nici urma de pesti .la mina de la Baiut apa toxica curge liber in rau la fel ca si la cavnic intr o tara civilizata si fara hotie toate acestea s ar lasa cu controale serioase si cu arestari