vezi FOTO
Salvatorii turistilor ramasi blocati pe Vaser dupa puternicele viituri de saptamana trecuta si-au pus viata in pericol cu fiecare kilometru inaintat pe vale, in locul in care a ramas blocata mocanita. Mai bine de jumatate de zi le-a luat pompierilor, jandarmilor, salvamontistilor, voluntarilor de la Fundatia EMA, precum si a reprezentantilor altor organizatii sa ajunga la cabanele in care s-au refugiat cele 200 de persoane surprinse de stihiile naturii pe munte. Satisfactia membrilor din echipa de salvatori a fost mare cand toti turistii au fost coborati teferi de pe Valea Vaserului.
La fel ca si plutonierul Crinu Andreica, pompierul care a recuperat corpul neinsufletit al baiatului inecat la Viseu, si ceilalti colegi din echipa de interventie au preferat sa ramana in anonimat si sa nu faca mare caz de misiunea de pe Vaser, una dintre cele mai critice din timpul recentelor inundatii din Maramures pentru ca, abia dupa calmarea situatiei, s-a aflat de faptul ca oricand cabanele in care s-au adapostit turistii riscau sa fie maturate de viitura in orice moment.
Jandarmii montani – condusi de Marin Teglas, pompierii din Baia Mare si Viseu – sub comanda lui Ioan Ionita Sirb, medicul Catalin Baciu de la Fundatia EMA si un voluntar al acesteia, Andrei Balan, echipaje de la Salvamont si Parcul Natural Muntii Maramuresului, printre care si Ioan Pop, care a surprins in fotografii dimensiunea dezastrelor si pericolul la care s-au expus atat ei, cat si turistii. Numele salvatorilor merita mentionate pentru ceea ce au facut pe Vaser pentru ”prizonierii” naturii.
De altfel, chiar oameni cu antrenament, cum e maiorul Ioan Ionita Sirb – prim-adjunct al inspectorului sef al ISU Maramures, au recunoscut ca misiunea a fost dificila. Nici nu avea cum, pentru ca participantii la misiune au trebuit sa care sus provizii si medicamente pentru sinistrati, fiecare avand de carat in spate un rucsac de circa 15-20 de kilograme. Sirb a coordonat grupul de 13 pompieri – maior Ioan Muresan, plt. maj. Tivian Indrecan, plt. Adj. Ioan Hapca, plt. Crinu Andreica, plt. Alexandru Toth, plt. Cristian Tonca, plt. Gelu Fedorciuc, plt. maj. Lucian Hapca, sg. maj. Ioan Marincat, sg. maj. Liviu Trifoi, sg. maj. Alexandru Hapca, sg. maj. Leon Hapca, plt. Gheorghe Melniciuc, gradat voluntar Dumitru Vrepeciuc.
Pe munte au urcat si o grupa de jandarmi condusa de catre cpt. Teglas Marin – seful serviciului misiuni. Din aceasta au facut parte: cpt. Vasut Zaharia, plt. maj. Albu Dacian, plt. Burdet Flaviu, plt. maj. Mindac Paul, sg.maj. Caplan Claudiu, sg.maj. Hreniuc Andrei, sg.maj. Chindris Ioan, sg.maj. Mihai Vasilica, sg.maj. Tomoiaga Grigore, plt.adj. Bud Ioan, plt. Olar Ioan, sg.maj. Chertita Petrisor, sg.maj. Erli Sorin, sg.maj. Man Ovidiu, sg.maj. Verdes Ioan, sg.maj. Rezorean Claudiu, sg.maj. Biris Florin, sg.maj. Balaj Cosmin, sg.maj. Pocol Cristian, sg.maj. Cadar Calin.
Singurul medic din echipa care s-a avantat pe Vaser a fost presedintele fundatiei EMA, Catalin Baciu. El a fost insotit de studentul la medicina Andrei Balan, in varsta de 19 ani, voluntar al fundatiei. Mai putin antrenati, cei doi au trebuit sa tina pasul cu mai experimentati salvamontisti si militari, iar drumul nu a fost deloc simplu, drept dovada ca medicul de urgenta a slabit trei kilograme in misiunea de pe Vaser.
”Am mers vreo 30 de kilometri in total, pentru ca a tot trebuit sa coboram si sa urcam. Nu se putea merge in linie dreapta, pentru ca totul era distrus de ape. In plus de versanti veneau torenti puternice, iar in unele zone valea era total rupta si au trebuit intinse corzi pentru ca sa putem inainta”, a rememorat medicul Catalin Baciu prima zi a misiunii din 27 iulie 2008, când s-a pornit din Viseu de Sus pe Vaser pentru salvarea turistilor. El a spus ca s-a mers ceva mai lejer pana la podul Novat, rupt de viitura, iar de acolo a inceput greul. Au fost escaladari, au fost treceri prin apa, a fost mult efort. Echipa de interventie a fost nevoita sa parcurga jumatate din drum pe o ploaie torentiala, ceea ce a sporit pericolele.
”Intr-un loc, daca intarziam cinci minute nu am fi putut trece pentru ca apele cresteau vazand cu ochii. A plouat torential si oricand putea sa se produca o noua viitura. Pe un versant era sa alunec direct in rau cand am incercat sa trec peste un suvoi de apa. Am simtit brusc ca pamantul incepe sa alunece sub picioarele mele si atunci, nu stiu, cu o forta nebanuita, poate si cu o putere pornita din instinctul de conservare am reusit sa fac un salt si sa vad apoi, in urma mea, cu pietrele se pravalesc in vale”, a declarata Catalin Baciu.
Medicul de la EMA a spus ca tot efortul s-a meritat, pentru ca dupa aproape 10 ore de drum, ud leaorca si sleit de oboseala, a simtit ca este de ajutor turistilor care l-au inconjurat si au cerut sa fie consultati ori ingrijiti. ”Tremuram de frig si abia ma tineam pe picioare. Era aproape noapte. Nu am putut sa spun nimanui ca as vrea sa merg sa ma schimb si apoi sa ii consult, pentru ca am vazut ca abia asteptau sosirea unui medic. Au fost doua ore de consult non-stop si de acordare a primului ajutor. Rasplata pentru Baciu a fost un pahar de lapte cald si cateva ore de somn, pentru ca a doua zi a inceput din nou greul. ”Dimineata, cand au inceput sa soseasca elicopterele care sa ii transporte pe turisti in Viseu, a fost si mai greu, pentru ca trebuia facut triajul. Trebuia sa stabilesc care dintre turisti trebuie transportati primii si multi spuneau ca ei ar trebui sa coboare”, a mai rememorat medicul.
Misiunea a fost dusa la indeplinire, toti turistii fiind coborati in siguranta de pe Vaser. Catalin Baciu a spus ca intoarcerea, care s-a facut cu elicopterele, a durat fix 7 minute. Atat i-a despartit pe salvatori si turisti de un loc sigur.
Sursa: M.M.
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult