![]()
|
Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) i-a gasit un nou nume avionului supersonic romanesc cu care spera sa poata lansa in cosmos prima racheta autohtona capabila sa transporte un cosmonaut. Aparatul de zbor, care se afla inca in lucru, a fost botezat IAR-111, dupa ce initial i se spusese E-111. Noua denumire trimite la cunoscuta marca Industria Aeronautica Romana si la fabrica fondata in 1925 la Brasov, iar reprezentantii asociatiei o vad ca o “obligatie” avand in vedere ca titulatura a fost atribuita pana in prezint doar aeronavelor redutabile pe plan mondial, cum ar fi IAR-11CV, IAR-80, IAR-93, IAR-99.
Supersonicul este construit in cadrul renumitei competitii internationale Google Lunar X Prize si e conceput ca un mijloc de transport pentru racheta spatiala Haas. Directorul ARCA, Dumitru Popescu a declarat ca realizarea unui aparat din seria IAR este o sansa iar IAR-111 va trebui nu numai sa contribuie la continuarea traditiei numelui, ci si sa reprezinte aeronava care sa zboare mai sus si mai repede decat predecesoarele sale.
Potrivit oficialilor ARCA, secventa de zbor tipica a acestui aparat cuprinde decolarea de pe suprafata marii, executarea unui zbor orizontal de accelerare, pana la viteze subsonice ridicate, urmat de ascensiunea rapida, in circa doua minute, pana la altitudinea de 16.000m. La aceasta altitudine avionul va elibera racheta Haas II, care va urma programul de zbor propriu. E – 111, fara sarcina utila acrosata, va reveni planat pe suprafata marii.
“E – 111 va avea capacitatea de zbor supersonic cu viteze de Mach 1,5 la altitudini de 16.000m, in cazul transportului rachetei Haas II, iar in cazul folosirii ca platforma de dezvoltare a tehnologiilor pentru turismul spatial, va dezvolta viteze de Mach 2,6 la altitudini de 30.000 m. Avionul va avea un echipaj format din doua persoane, pilot si navigator, urmand sa devina primul avion supersonic romanesc. Cabina avionului este separabila si este echipata cu doua parasute propulsate cu motoare racheta proprii. Astfel, cabina avionului poate fi separata de avion la viteze de Mach 0 – 1,2 si inaltimi de 100 m si poate aduce echipajul in siguranta pe suprafata marii”.
Echipa de constructori nu a dat publicitatii datele geometrice si masele aparatului, precizand doar ca finalizarea lucrarilor este stabilita pentru jumatatea anului 2012, urmata de prima decolare la sfarsitul anului 2012. Primul zbor supersonic al avionului romanesc este prevazut pentru prima jumatate a anului 2013.
ARCA a mai prins in lista sa de programe racheta Demonstrator 2B, echipata cu primul motor din lume din materiale compozite, reutilizabil, care a fost lansata cu succes de pe malul Marii Negre, sistemul Stabilo care a executat doua zboruri pana in prezent si a ajuns la o altitudine de 14.700 de metri in stratosfera, precum si lansarea cu succes a primei rachete spatiale romanesti, Helen 2, la data de 1 octombrie 2010, care a pornit din largul Marii Negre si a atins altitudinea de 40. 000 de metri.
Sursa: L.C.