″Facem curăţenie în toată ţara!″. Asta şi-au spus cei care şi-au unit forţele să strângă tone de gunoaie aruncate la întâmplare peste tot în natură.
Mobilizarea a avut loc în cadrul “Let’s do it, România”, cel mai mare proiect de implicare socială organizat în ţara noastră. Voluntarii au fost uimiţi de ce pot arunca semenii lor în zonele verzi.
În Maramureș, statisticile de după proiect sunt pe o parte pozitive, deoarece s-au implicat mulți voluntari și s-au strâns multe gunoaie, Dar pe de altă parte, asta ne arată că avem un județ foarte murdar.
Implicare a fost în multe comune din județ, unde autoritățiile locale au încerct să mobilizeze cât mai mulți cetățeni și să ecologizeze o zonă cât mai mare. Asta s-a întâmplat la Cupșeni, unde primarul, Lucia Butcure a fost ajutată de personalul primăriei și de copiii de la școala din comună. Let’s do it a avut loc la Borșa, unde o echipă de voluntari a ieșit pe traseele montate pentru a le ecologiza. La Cavnic, proiectul a avut susținerea tinerilor din oraș și a mai multor ONG-uri.
Voluntarii din Băiuț, cei mai harnici
La Băiuț, mobilizarea a fost făcută de câtiva tineri care își iubesc zona. Și pentru că proiectul a fost perceput foarte bine, numărul voluntarilor implicați a depășit 60. Participanții au venit din rândul elevilor din comună și mai mulți profesori, functionari publici, dar și mulți cetățeni cu bun simț, care împreună au colectat peste 200 de saci cu gunoaie.
Un exemplu de spirit civic și devotament față de zona lor, a fost dat de doi voluntari veniți din Satu Mare pentru a participa la “Let’s do it, România” în Băiuț. Aceștia au copilărit în vatra fostei comunități miniere și acum, când au statutul de bunici, au parcurs cu energie peste 150 de kilometri doar pentru a ecologiza zona.
Campania ″Let’s do it, România″ a ajuns la a şasea ediţie în ţara noastră. În anii trecuţi, au fost strânse peste 18 mii de tone de deşeuri.