Vezi VIDEO
Autenticitatea, simplitatea si obiceiurile strabune ale maramuresenilor au fost surprinse in instantanee, in cadrul celei de-a XIV-a editii a taberei de fotografie ”Fotoetnografica”. Atentia fotografilor s-a concentrat de aceasta data pe satele romanesti din dreapta dar si din stanga Tisei. Fotografiile se vor constitui intr-un minialbum, ce va ramane marturie peste vremuri.
Aceasta editie a taberei de fotografie s-a axat pe surprinderea traditiilor si obiceiurilor din Maramuresul istoric, cuprinzand satele dintre Sighetu Marmatiei si Huta Certeze. Ca si o noutate, anul acesta fotografilor romani li s-au alaturat si doi fotografi din Ucraina si instantaneele au fost realizate si in cateva sate romanesti din dreapta Tisei.
”Am intalnit aici, in satele din stanga Tisei, in satele din Romania cateva sate foarte interesante pentru ca unul e romanesc, unul unguresc, iar e unul romanesc, unul e ucrainian si se vede specificul atat in arhitectura cat si in obieciuri, in port. Am cautat, asa cum o sa vedeti in imagini, autenticul din interioarele zonei, autenticul din arhitectura si cred ca am reusit cu prisosinta treaba asta, ” declara Felician Sateanu, consultant artistic Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CJCPCT) Maramures, unul dintre fotografii care expun.
In urma selectiei fotografiilor realizate, 64 de lucrari au fost expuse la Biblioteca Judeteana ”Petre Dulfu” din Baia Mare. Directorul CJCPCT Maramures trage un semnal de alarma privind pastrarea traditiilor in satul romanesc. Acesta spune ca valorile satului romanesc reprezinta autenticitatea cu care trebuie sa ne prezentam si pe care trebuie sa o promovam in fata globalizarii.
”Continuam cu un alt segment din acest proiect in incercarea de a scoate ceea ce este peren in satul traditional maramuresean. Pe de o parte reprezinta si un document etnografic care se constituie intr-o piesa importanta din arhiva noastra, dar in al doilea rand si un semnal de alarma fata de cee ce inseamna disolutia si distrugerea efectiva a satului traditional maramuresean”, spune Stefan Maris.
Fotografiile expuse vor fi cuprinse ulterior intr-un minialbum. Cu aceasta expozitie, proiectul Fotoetnografica a ajuns la cea de-a XIV-a editie. Inceput in anul 2007, ”Fotoetnografica” a devenit un brand pentru fotografia din Maramures, propunandu-si sa surprinda imagini etnografice din toate zonele judetului.
Sursa: Sonia Rajnita